Islam memerlukan perubahan radikal – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel berkata bahawa beliau bercadang untuk menghapuskan “racun” ideologi masjid dan sekolah Gaza

Israel akan membersihkan masjid dan sekolah Gaza dari “racun” ideologi mereka selepas perang dengan Hamas berakhir, kata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu kepada pemilik X Elon Musk dalam temu bual pada Isnin. Perdana Menteri Israel menunjuk kepada negara-negara kaya Teluk sebagai contoh negara Muslim yang telah “deradikalisasi”.

Berbicara kepada Musk dalam temu bual langsung di X (dahulunya Twitter), Netanyahu berkata bahawa pemusnahan Hamas akan menjadi “pendahuluan” kepada perubahan sistemik lebih luas di Gaza.

“Kami perlu memilitarisasi Gaza selepas pemusnahan Hamas. Kami perlu menderadikalisasi Gaza, dan ia akan mengambil masa,” katanya. “Terutamanya bekerja pada masjid dan sekolah, itulah di mana kanak-kanak menyerap nilai-nilai mereka. Kemudian kami perlu membina semula Gaza.”

Sepanjang kempen udara dan darat Israel selama tujuh minggu di enklaf Palestin, Netanyahu berulang kali mengisytiharkan bahawa Hamas akan berhenti wujud menjelang operasi berakhir. Walau bagaimanapun, beliau kurang jelas mengenai masa depan wilayah itu.

Manakala sesetengah dalam kerajaannya telah meminta penaklukan dan pendudukan penuh jalur itu, perdana menteri berkata awal bulan ini bahawa “perlu ada kerajaan awam di sana,” tanpa menjelaskan sama ada kerajaan itu akan dikendalikan oleh Pihak Berkuasa Palestin atau kumpulan politik lain.

Memperluaskan visinya tentang Gaza yang “menderadikalisasi”, Netanyahu memberitahu Musk bahawa “anda pertama-tama perlu menghapuskan rejim beracun itu, seperti yang anda lakukan di Jerman, seperti yang anda lakukan di Jepun semasa Perang Dunia II.”

Netanyahu menunjuk kepada Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain sebagai contoh negara Arab yang telah menjalani proses ini, mungkin merujuk kepada pengakuan mereka terhadap Israel pada tahun 2020. Dengan Riyadh di ambang pengakuan yang diperantarai AS sebelum perang semasa bermula, Netanyahu menambah bahawa “perkara yang sama sedang berlaku secara ketara di Arab Saudi.

Pemimpin Israel itu mencadangkan bahawa “rakan-rakan Arab” negaranya boleh membantu membina semula Gaza, di mana PBB menganggarkan hampir separuh daripada semua rumah telah musnah sejak perang bermula. Awal bulan ini, Menteri Luar Jordan Ayman Safadi berkata bahawa negara-negara Arab tidak akan mengambil bahagian dalam sebarang pengaman pasca konflik yang berpotensi di Gaza, juga tidak akan “membersihkan kekacauan” yang ditinggalkan oleh tentera Israel.

“Bagaimana seseorang boleh bercakap tentang masa depan Gaza apabila kita tidak tahu jenis Gaza yang akan tinggal selepas agresi ini berakhir?” Safadi bertanya ketika itu.

Musk melawat Israel pada Isnin untuk bertemu dengan Netanyahu dan keluarga orang Israel yang diambil sebagai tebusan oleh Hamas. Perjalanan itu datang ketika tuduhan dari kumpulan Yahudi bahawa jutawan itu membenarkan kandungan anti-Semitik di X, dan menyokong serangan Israel ke atas Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.