Ireland undi untuk mengekalkan bahasa ‘seksis’ dalam perlembagaan

(SeaPRwire) –   Pemilih menolak cadangan untuk memperluas definisi keluarga dan peranan wanita

Pemilih Ireland secara besar-besaran menolak cadangan untuk merevisi definisi keluarga dalam perlembagaan yang konservatif negara itu dan mengeluarkan sebutan tentang “tanggungjawab wanita di rumah.” Kerajaan dan parti-parti pembangkang telah menghujahkan bahawa teks semasa mengandungi bahasa lama dan seksis tentang wanita dan peranan mereka dalam masyarakat.

Referendum mengenai perkara ini diadakan pada hari Jumaat, yang dijadualkan untuk bertepatan dengan Hari Wanita Antarabangsa.

Pemilih ditawarkan pilihan untuk memperluas perlindungan perlembagaan keluarga untuk memasukkan keluarga yang ditubuhkan atas “hubungan yang kekal” selain daripada perkahwinan. Mereka juga ditawarkan untuk mengeluarkan klausa tentang tanggungjawab negara untuk “memastikan bahawa ibu-ibu tidak akan dipaksa oleh keperluan ekonomi untuk terlibat dalam buruh dengan mengabaikan tanggungjawab mereka di rumah.”

Menurut keputusan rasmi yang dikeluarkan pada hari Sabtu malam, 67.7% mengundi menentang mendefinisi semula keluarga, manakala hampir 74% menolak pengeluaran klausa “tanggungjawab di rumah.”

“Saya fikir jelas pada peringkat ini bahawa pindaan keluarga dan pindaan penjagaan telah ditolak,” Perdana Menteri Leo Varadkar berkata dalam sidang media di Dublin pada hari Sabtu, mengakui bahawa pihak berkuasa gagal meyakinkan majoriti orang awam.

Dia sebelum ini menghujahkan bahawa undian ‘tidak’ akan menjadi “langkah mundur” bagi hak wanita dan mengkritik “bahasa yang sangat lama, bahasa seks yang sangat” perlembagaan.

Timbalan Perdana Menteri Micheal Martin menyuarakan kekecewaannya dengan keputusan juga, tetapi menekankan bahawa kabinet “sepenuhnya menghormati” mereka.

Menurut media Ireland, perkataan yang kabur pindaan, masalah penyampaian mesej dan kempen yang kurang memberangsangkan antara sebab mengapa orang memilih ‘tidak’.

Diperkenalkan pada tahun 1937, perlembagaan Ireland sangat dipengaruhi oleh Gereja Katolik dan mencerminkan pandangan konservatif tentang isu-isu sosial. Pada dasawarsa terakhir, bagaimanapun, negara itu mewujudkan perkahwinan sesama jenis dan membatalkan larangan abortus hampir keseluruhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.