Iran mengesahkan penyitaan semula kapal tangki minyak

(SeaPRwire) –   Kapal tangki St. Nikolas sedang mengangkut minyak mentah dari Iraq ke Turki apabila ia ditangkap

Sebuah kapal tangki telah ditangkap dan dirampas oleh pasukan Iran di Teluk Oman, Tentera Laut Iran mengesahkan pada Khamis.

St. Nikolas – kapal yang dimiliki oleh Greece dan membawa bendera Kepulauan Marshall – diambil sebagai pembalasan atas insiden tahun lalu di mana AS menangkap kargo minyak Iran dari kapal yang sama, menurut Tentera Laut Iran.

“Penangkapan berlaku atas perintah mahkamah,” lapor Tentera Laut, kerana “kapal tangki Suez Rajan sebelum ini telah mencuri kargo minyak Iran dan menyerahkannya kepada AS.”

Di bawah nama Suez Rajan, kapal itu menjadi tumpuan pertempuran undang-undang tahun lalu, selepas pertubuhan United Against Nuclear Iran melaporkan bahawa ia mengangkut minyak Iran ke China secara melanggar sanksi AS.

AS merampas kapal itu, dan dalam kes mahkamah berikutnya, penyewa kapal bersalah dan menerima denda. Kapal itu akhirnya bekerjasama dengan AS dan berlayar ke Houston, di mana hampir satu juta barel minyak Iran dirampas. Iran kemudian berjanji membalas dendam.

St. Nikolas berlayar di bawah nama Suez Rajan sehingga September tahun lalu, dan membawa kargo minyak mentah dari Iraq ke Turki apabila ia ditangkap oleh pasukan Iran awal pagi Khamis.

Dalam sidang akhbar kemudian pada hari itu, jurucakap keselamatan negara Gedung Putih John Kirby memberi komen mengenai peristiwa itu, dengan menyatakan bahawa pihak berkuasa AS “mengutuk rampasan jelas ini.” Beliau mendesak kerajaan Iran untuk “segera melepaskan kapal dan anak kapalnya,” memanggil tindakan Iran “provokatif dan tidak dapat diterima.”

Pergerakan itu datang pada masa yang tegang bagi rantau ini, dengan kedua-dua tentera laut Iran dan AS menghantar kapal perang ke kawasan itu. Pembinasa Alborz Iran dikerahkan ke Laut Merah pada awal Januari kerana “ketegangan yang meningkat,” menurut berita negara Iran IRNA. Tentera Laut AS menghantar kapal perang ke kawasan itu selepas serangan ke atas perkapalan oleh pemberontak Houthi Yemen, yang bersumpah akan menyerang mana-mana kapal yang mereka lihat sebagai “berkaitan Israel” sehingga Israel menghentikan pengeboman Gaza.

Beberapa pembinasa Tentera Laut AS, bersama-sama dengan kapal perang dari negara lain, telah beroperasi berhampiran laluan perkapalan Terusan Suez sejak 19 Disember sebagai sebahagian daripada Operasi Prosperity Guardian. Beberapa sudah diserang oleh drone dan peluru berpandu Houthi, manakala bot Houthi telah dipukul balik dalam balasan selama dua bulan lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.