Iran mengancam untuk memusnahkan Israel

(SeaPRwire) –   Presiden Raisi telah menghantar amaran tajam kepada Jerusalem Barat

Presiden Iran Ebrahim Raisi telah mengancam Israel dengan penghapusan jika negara itu cuba menyerang Iran sekali lagi.

Raisi tiba di Pakistan pada Isnin untuk lawatan tiga hari. Beliau membincangkan ketegangan terkini antara Tehran dan Jerusalem Barat di satu acara di Punjab pada Selasa.

“Jika rejim Zionis sekali lagi membuat kesilapan dan menyerang tanah suci Iran, situasi akan berbeza, dan tidak jelas sama ada apa-apa akan tinggal daripada rejim ini,” kata agensi berita negara IRNA memetik kata-kata Raisi.

Israel tidak pernah secara rasmi mengakui serangan udara pada 1 April ke atas konsulat Iran di Damsyik, Syria yang membunuh tujuh pegawai kanan Pasukan Quds Kor Pasukan Revolusi Islam (IRGC). Tehran membalas pada 13 April, melepaskan puluhan drone dan peluru berpandu ke beberapa sasaran di Israel.

Iran telah menganggap remeh siri letupan berhampiran bandar Tehran pada Jumaat lepas, yang didakwa sebagai tindak balas daripada Israel. Jerusalem Barat tidak mengakui serangan dilaporkan itu, sementara mengkritik seorang menteri kabinet yang bercakap mengenainya. Tehran memilih untuk mengabaikannya daripada melaksanakan balasan cepat dan teruk yang dijanjikan.

Republik Islam telah bersumpah berulang kali untuk menghapuskan, memusnahkan atau menghapuskan “rejim Zionis”, seperti yang dipanggilnya Israel.

Berucap di Lahore pada Selasa, Raisi bersumpah untuk terus “menyokong kehormatan perlawanan Palestin”. Beliau juga mengutuk Amerika Syarikat dan Barat secara kolektif sebagai “pelanggar terbesar hak asasi manusia”, dengan menunjuk kepada sokongan mereka terhadap “genosid” Israel di Gaza.

Setakat ini, lebih 34,000 orang Palestin di enklaf itu telah terbunuh dalam operasi tentera Israel. Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas serangan Oktober 7 oleh kumpulan Palestin Gaza itu yang mendakwa nyawa lebih 1,200 orang Israel.

Raisi telah berjanji untuk meningkatkan perdagangan Iran dengan Pakistan kepada $10 bilion setahun. Hubungan antara dua jiran itu telah bermasalah sejak Januari, apabila Iran dan Pakistan bertukar serangan udara dan drone yang ditujukan kepada “kem pengganas” di wilayah masing-masing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.