Iran dijangka serang Israel: Kemaskini Langsung

(SeaPRwire) –   Israel bersiap untuk serangan balas daripada Tehran berikutan serangan udara maut yang membunuh dua jeneral Iran awal bulan ini

Israel berada dalam keadaan tinggi kewaspadaan selepas pegawai Amerika Syarikat memberi amaran pada Jumaat bahawa Iran mungkin melancarkan serangan besar-besaran terhadap negara Yahudi itu.

Iran menuduh Israel melakukan serangan udara ke atas konsulatnya di ibu negara Syria, Damascus awal bulan ini. Serangan itu membunuh tujuh pegawai Pasukan Quds Kor Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC), termasuk dua jeneral berpangkat tinggi. Israel mengekalkan dasar keheningan biasa terhadap pembunuhan luar wilayah, tetapi dipercayai berada di sebalik serangan itu.

Pemimpin Agung Iran, Ayatollah Ali Khamenei bersumpah akan memberikan “tamparan” kepada Israel sebagai tindak balas, dan pegawai Amerika Syarikat memberi amaran pada Jumaat bahawa Tehran mungkin sedang bersiap untuk serangan drone dan peluru berpandu besar-besaran ke atas tanah Israel dalam tempoh 24 hingga 48 jam akan datang.

Tindak balas Iran kelihatan bermula pada tengah hari Sabtu apabila komando IRGC merampas kapal kontena berkaitan Israel di Selat Hormuz.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.