Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Cadangan Undian Perletakan Senjata Di Gaza Di Dewan Rakyat UK

(SeaPRwire) –   Semua mata tertumpu kepada Dewan Rakyat kerana Parti Kebangsaan Scotland (SNP) sedang cuba meluluskan satu usul meminta undian untuk menghentikan serangan di Gaza berikutan peningkatan korban jiwa.

“Sudah tiba masanya untuk memanggil seekor kuda sebagai seekor kuda. Kepada sebarang pemerhati neutral, jelas jelas jenayah perang sedang dilakukan oleh Israel di Gaza,” kata selasa. “Itulah sebabnya SNP akan memaksa undian untuk menghentikan serangan minggu ini di Westminster. Peluang pertama kami untuk berbuat demikian.”

Jika Sir Lindsay Hoyle, Speaker Dewan Rakyat, memilih usul tersebut, Ahli Parlimen dari parti pemerintah Konservatif, bersama-sama dengan Ahli Parlimen dari Parti Buruh dan parti-parti politik lain yang berkuasa, akan diperintahkan untuk mengundi.

Perkara menjadi lebih rumit kerana ketua Parti Buruh Keir Starmer enggan menyokong penghentian serangan, walaupun tekanan semakin meningkat daripada rakan sekerjanya, termasuk daripada ketua Parti Buruh di Scotland, Anas Sarwar. Perdana Menteri Scotland mendesaknya untuk mengesahkan bahawa Ahli Parlimen Parti Buruh Scotland akan mengundi untuk usul tersebut.

Mungkin Starmer akan memerintahkan ahli-ahli parti Buruh supaya tidak mengundi untuk usul Parti Kebangsaan Scotland. Sekiranya mereka mengundi untuk penghentian serangan di Gaza, terdapat laporan yang mempersoalkan sama ada mereka mungkin akan dihukum kerana tidak mematuhi kepimpinan parti. Selain usul SNP, Starmer juga akan tentang konflik di Gaza dalam usaha untuk mengekalkan persatuan parti. Pindaan itu akan menyeru supaya berlaku penangguhan kemanusiaan yang segera, dengan menekankan bilangan korban awam yang besar, tetapi tidak akan menyeru penghentian serangan secara terus.

Salah satu keutamaan utama Starmer sejak menjadi ketua Parti Buruh ialah menyatukan semula parti itu dan memulihkan reputasinya dengan komuniti Yahudi. Parti itu pernah dituduh mempunyai sikap anti-Semitisme di bawah ketua Buruh terdahulu Jeremy Corbyn. Suruhanjaya Kesamarataan dan Hak Asasi Manusia UK telah mengeluarkan laporan pada tahun 2020 mengisytiharkan Parti Buruh bersalah melanggar Akta Kesamarataan disebabkan campur tangan politiknya dalam aduan anti-Semitisme dan senaraikan 23 insiden “campur tangan tidak wajar” dari pejabat Corbyn.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)