Implan chip otak pertama Musk kepada manusia

(SeaPRwire) –   Keputusan awal operasi itu telah “menggalakkan,” kata pemborong teknologi berbilion itu

Elon Musk telah berkata syarikat bioteknologinya Neuralink berjaya menanam salah satu cip otaknya dalam manusia untuk kali pertama, mendakwa penerima dalam keadaan baik selepas pembedahan. Syarikat itu berharap untuk mencipta antara muka yang membolehkan orang mengawal peranti menggunakan otak sahaja.

Musk mendedahkan perkembangan itu dalam mesej ke laman media sosialnya X (dahulunya Twitter), pada Isnin malam, menyatakan bahawa “manusia pertama menerima penanaman dari Neuralink semalam dan pulih dengan baik.”

Walaupun dia menawarkan sedikit butiran lain, ahli perniagaan teknologi itu menambah bahawa keputusan awal menunjukkan “pengesanan lonjakan neuron yang menggalakkan,” merujuk kepada sel otak yang menghantar isyarat kimia dan elektrik kepada baki badan.

Neuralink menjelaskan ujian klinikal pertama pada manusia tahun lalu, dipanggil PRIME, atau “Antara Muka Otak-Komputer yang Dipasang Robotik dengan Tepat.” Pada akhirnya, ia berharap untuk membangunkan “antara muka otak-komputer yang boleh dipasang sepenuhnya tanpa wayar” yang boleh membuka rawatan yang merentasi batas untuk orang yang mengalami pelbagai kecacatan, termasuk lumpuh.

Syarikat itu berkata ia akan menggunakan robot R1 untuk menanam cip itu secara pembedahan di kawasan otak yang mengawal fungsi motor, menegaskan bahawa ia bertujuan untuk “merakam dan menghantar isyarat otak secara wayarles ke aplikasi yang memecahkan niat pergerakan.”

Ujian klinikal itu diberi kelulusan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) pada Mei lalu, mengatasi kebimbangan bahawa ujian awal memberikan “pelanggaran kebajikan haiwan.” Menurut lebih daripada 20 pekerja Neuralink kini dan terdahulu, serta puluhan dokumen dalaman syarikat yang diperoleh oleh Reuters, Musk telah menekan penyelidik Neuralink untuk “mempercepatkan pembangunan,” dalam beberapa kes mengakibatkan “eksperimen yang gagal.”

Musk telah menyuarakan harapan bahawa penanaman otak boleh juga membenarkan buta untuk mendapatkan penglihatan semula, di kalangan keajaiban perubatan lain. Walaupun keputusan ujian klinikal pertama pada manusia belum diketahui, pemborong berbilion itu telah mempamerkan cip otak lebih daripada sekali, termasuk persembahan April 2021 di mana kera makak didakwa memainkan permainan video menggunakan fikiran sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.