IDF menyerbu hospital Al-Shifa walaupun mendedahkan ibu pejabat Hamas berkilometer jauh – media

(SeaPRwire) –   Israel telah lama menegaskan bahawa kumpulan militan Palestin mengendalikan operasi daripada hospital dan infrastruktur dilindungi yang lain

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) menyerbu kompleks hospital Al-Shifa di Gaza, menegaskan Hamas menggunakan kemudahan kesihatan itu sebagai “pusat keganasan mereka,” walaupun telah menjumpai ibu pejabat sebenar kumpulan militan itu hanya beberapa hari sebelumnya, Consortium News melaporkan pada Khamis.

Laporan itu merujuk kepada kisah Jerusalem Post diterbitkan sebelum serbuan kontroversi tersebut yang menggariskan bagaimana IDF telah menemui pusat komando bawah tanah tertinggi Hamas – lima batu (8.5 km) jauhnya daripada hospital. Walaupun begitu, IDF terus mara dengan serbuan terhadap Al-Shifa, terus menegaskan bahawa kompleks itu menyembunyikan pusat operasi utama Hamas tanpa menyebut penemuan yang dibuat beberapa hari sebelumnya.

Ibu pejabat Hamas yang sebenar dilaporkan boleh diakses melalui lif lubang yang luar biasa dalam (30 meter, atau 98 kaki) membuka ke gua bawah tanah dilengkapi dengan oksigen, penghawa dingin, dan teknologi komunikasi maju, yang menunjukkan tanda-tanda penggunaan terkini oleh ketua Hamas Gaza Yahya Sinwar dan ketua tentera Mohammed Deif, IDF memberitahu Post.

Walaupun IDF menunjuk kepada bilik dormitori bawah tanah gaya dan sejumlah senjata api dan grenad yang didakwa ditemui semasa serbuan ke Al-Shifa sebagai bukti “bunker” Hamas di dalam kompleks itu, pemberita diberi lawatan ke temuan itu menunjukkan senjata api itu boleh dibawa masuk oleh sesiapa sahaja. BBC juga mendapati klip tidak diedit IDF ke temuan itu mempunyai sekurang-kurangnya satu edit.

IDF kemudian menerbitkan semula persembahan panjang jurucakap Daniel Hagari yang disampaikan pada 27 Oktober yang menggariskan pemodelan 3D dakwaan pusat kawalan dan operasi Hamas di dalam kompleks Al-Shifa dari laman webnya. Pusat operasi menyeluruh yang dikatakan merangkumi lima bangunan berasingan dan terowong menghubungkan semuanya dengan pelbagai aset lain tidak ditemui, membawa media seperti Associated Press dan The Guardian mempersoalkan dakwaan yang menjadi asas serbuan ke hospital, tapak dilindungi di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa. Israel dituduh menyalahgambarkan tangki air dan lif sebagai “terowong Hamas” di dalam hospital Al-Shifa dan hospital lain dalam usaha untuk membenarkan serangan udara yang sebaliknya haram. Video yang mendakwa menunjukkan jururawat Palestin mengadu Hamas “mengambil alih” Al-Shifa juga terdedah palsu, dengan “jururawat” dikenal pasti sebagai pelakon Israel.

Walaupun Washington pada mulanya menyokong dakwaan IDF bahawa Hamas menggunakan Al-Shifa sebagai pusat komando, pegawai Amerika Syarikat mula merujuk hospital itu sebagai “nod komando” bahkan sebelum serbuan, menunjukkan kesedaran bahawa pusat saraf kumpulan militan itu di tempat lain. Hamas dan doktor yang bekerja di Al-Shifa sentiasa menafikan hospital itu digunakan untuk tujuan tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)