Houthis menyerang kapal milik AS lagi

(SeaPRwire) –   Kapal kontena milik Amerika Syarikat sedang menuju ke India dari Terusan Suez apabila diserang

Pemberontak Houthi Yemen mengaku bertanggungjawab atas serangan terhadap kapal kontena Genco Picardy milik Amerika Syarikat, kata jurucakap kumpulan militan itu pada Rabu.

Pertubuhan Perdagangan Antarabangsa United Kingdom (UKMTO) telah menerima laporan mengenai serangan terhadap kapal kargo kira-kira 60 batu nautika tenggara pelabuhan Aden, Yemen.

“Ketua kapal melaporkan kapal telah terkena di bahagian port oleh Sistem Udara Tanpa Pemandu,” kata UKMTO dalam laporan insiden pada malam Rabu, merujuk kepada serangan drone yang berkemungkinan. Laporan itu menyatakan kebakaran yang berikutan telah dipadamkan dan kapal serta anak kapal selamat dan terus ke pelabuhan tujuan seterusnya.

Jurucakap Brigedier Jeneral Yahya Saree mengaku bertanggungjawab atas serangan itu dalam ucapan di televisyen, menamakan kapal sebagai Genco Picardy milik Amerika Syarikat.

“Pasukan tentera laut Angkatan Bersenjata Yemen telah melaksanakan operasi pemintasan terhadap kapal Amerika Syarikat… di Teluk Aden… meninggalkan serangan terus,” kata Saree. Beliau mengulangi bahawa angkatan bersenjata Yemen “tidak akan ragu-ragu untuk menyasarkan semua sumber ancaman di Laut Merah dan Selat Bab-el-Mandeb dalam hak sah untuk mempertahankan Yemen yang kami cintai dan terus menyokong rakyat Palestin yang tertindas.”

Pusat Pemerintahan Pusat Amerika Syarikat (CENTCOM) berkata di Twitter bahawa kapal itu memang dimiliki dan dioperasikan oleh Amerika Syarikat, sambil membawa bendera Kepulauan Marshall. “Tiada kecederaan dan beberapa kerosakan dilaporkan,” kata CENTCOM, menambah bahawa kapal itu “layak laut dan terus bergerak.”

Houthi telah melancarkan puluhan serangan drone dan peluru berpandu di Laut Merah sejak permulaan perang Israel-Hamas pada Oktober. Kumpulan militan itu telah bersumpah untuk terus sehingga perang berakhir dan sekatan Gaza ditanggalkan. Risiko serangan meningkat telah memaksa syarikat-syarikat pengangkutan utama mengelakkan Terusan Suez, laluan kargo terpantas dari Asia ke Eropah. Laluan lalu biasa ini biasanya menanggung 15% daripada perkapalan komersial dunia.

Berikutan serangan udara AS-UK ke atas Yemen minggu lepas, jurucakap Houthi mengumumkan bahawa bagi kapal untuk disasar, “cukup jika ia milik Amerika Syarikat.”

AS dan UK melancarkan kempen pengeboman pada Khamis lepas, dengan matlamat yang dinyatakan untuk melindungi perdagangan maritim di Laut Merah dan selat Bab-el-Mandeb. Walaupun Jurucakap Keselamatan Negara AS John Kirby mendakwa serangan udara itu dilaksanakan “dengan baik,” New York Times melaporkan pada Sabtu bahawa serangan itu meninggalkan kebanyakan infrastruktur tentera Houthi utuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.