Hezbollah ‘tidak takut dengan perang’ dengan Israel – pemimpin

(SeaPRwire) –   Tiada sempadan kepada pertempuran jika Lubnan diserang, kata ketua Hezbollah

Hassan Nasrallah, ketua militia Syiah Hezbollah, berkata pada Rabu bahawa kumpulannya tidak takut berhadapan dengan Israel dan sebarang serangan ke atas Lubnan akan dihadapi dengan tindak balas yang menyeluruh. Komen beliau datang selepas pembunuhan pegawai Hamas Saleh al-Arouri di Beirut.

Hezbollah telah menganggap serangan drone yang membunuh al-Arouri sebagai “serangan teruk ke atas Lubnan” dan bersumpah ia tidak akan “lalui tanpa tindak balas dan hukuman.” Israel tidak secara rasmi mengambil tanggungjawab atas serangan itu.

Dalam ucapannya, Nasrallah menghentikan diri daripada mengumumkan serangan balas, tetapi berkata bahawa pembunuhan al-Arouri adalah tindakan “berbahaya” yang akan dibalas.

“Jika musuh berfikir tentang berperang menentang Lubnan, maka pertempuran kami tidak akan bersempadan, tidak berhad, tidak beratur cara. Dan mereka tahu maksud saya,” kata Nasrallah. “Kami tidak takut perang. Kami tidak ragu-ragu. Kami tidak gentar.”

Nasrallah menegaskan bahawa Israel telah menerima “kekalahan strategik” sejak serbuan Oktober 7 oleh Hamas, dengan mendakwa bahawa Jerusalem Barat tidak dapat menewaskan Hamas di Gaza dan kehilangan “ribuan” askar dalam pertempuran dengan Hezbollah di sempadan Lubnan.

Kemusnahan di Gaza menunjukkan kepada dunia “realiti menjijikkan” Amerika Syarikat, di mana sokongan untuk Israel menghalang perang daripada berakhir, dakwa Nasrallah.

“Siapa yang melakukan pembunuhan di Gaza adalah pentadbiran Amerika [Syarikat] dan keputusan Amerika Syarikat dan dasar Amerika Syarikat dan peluru Amerika Syarikat dan bom Amerika Syarikat,” kata Al Jazeera memetik beliau.

Nasrallah juga memuji Houthis kerana “berkesan” menghalang Laut Merah, tetapi berkata kumpulan Yemen itu bertindak atas kehendak sendiri dan bukan dalam koordinasi dengan gerakan “perlawanan” lain di rantau ini.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas serbuan kumpulan Palestin itu pada Oktober 7, yang menyaksikan 1,200 orang Israel terbunuh dan lebih 200 ditawan. Sejak itu, hampir 22,000 orang Palestin terbunuh oleh pasukan Israel di Gaza, menurut kementerian kesihatan tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.