Hamas mesti dimusnahkan – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel menamakan pemusnahan kumpulan itu dan demilitarisasi enklaf antara syarat untuk keamanan di Gaza

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah menekankan semula komitmen Israel untuk terus menjalankan operasi tentera di Gaza sehingga Hamas dimusnahkan, seluruh enklaf Palestin “demilitarisasi”, dan penduduknya “deradikalisasi”. Beliau menekankan perlunya zon penampan sepanjang perimeter Gaza, dengan pegawai keselamatan Israel menyelia barang-barang yang memasuki dari Mesir untuk memastikan keselamatan Israel.

Kempen tentera itu dipicu oleh serangan Hamas pada 7 Oktober, menyebabkan sekurang-kurangnya 1,200 kematian dan penculikan kira-kira 240 individu. Puluh-puluh telah dibebaskan sebagai sebahagian daripada pertukaran tahanan.

Kerajaan Netanyahu bertindak balas dengan serangan udara dan operasi darat, menyebabkan kematian yang signifikan, dengan lebih daripada 20,000 orang Palestin terbunuh, termasuk bilangan kanak-kanak dan wanita yang besar. Lain 53,000 telah dilaporkan cedera.

Taktik Israel telah menghadapi kritikan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pertubuhan kemanusiaan antarabangsa. Rakan-rakan Eropah dan AS baru-baru ini telah menyeru usaha yang lebih besar untuk melindungi nyawa orang awam.

Dalam rencana pandangannya untuk Wall Street Journal yang diterbitkan pada Isnin, Netanyahu menulis: “Hamas mesti dimusnahkan, Gaza mesti demilitarisasi, dan masyarakat Palestin mesti deradikalisasi.” Ini adalah “tiga prasyarat untuk keamanan antara Israel dan jiran Palestinnya di Gaza,” menurut Perdana Menteri itu.

Menurut pegawai itu, hanya pemusnahan lengkap keupayaan tentera Hamas, serta struktur kuasanya di Gaza, yang boleh menjamin bahawa peristiwa tragis 7 Oktober tidak akan berulang.

Beliau kemudian mendakwa bahawa Angkatan Pertahanan Israel (IDF) beroperasi “sepenuhnya mematuhi undang-undang antarabangsa,” menuduh militan Hamas menggunakan “orang awam Palestin sebagai perisai manusia.” Netanyahu menyeru komuniti antarabangsa untuk meletakkan tanggungjawab untuk sebarang kematian orang Palestin secara eksklusif ke atas Hamas.

Perdana Menteri itu juga menyatakan keraguan terhadap keupayaan Pihak Berkuasa Palestin untuk demilitarisasi dan deradikalisasi Gaza, dengan menambah bahawa “untuk masa depan yang boleh dilihat Israel akan terus mengekalkan tanggungjawab keselamatan utama” ke atas enklaf itu.

Awal bulan ini, ketua bahagian politik Hamas, Ismail Haniyeh, menyatakan kumpulan militan itu terbuka untuk rundingan dengan Israel asalkan negara itu bersetuju dengan penciptaan “negara merdeka dengan Baitulmuqaddis sebagai ibu negaranya.

Sementara itu, Perdana Menteri Netanyahu jelas satu hari sebelumnya bahawa kerajaannya tidak akan “mengulangi kesilapan Oslo” – persetujuan damai 1993 yang mencipta jalan untuk negara Palestin berdaulat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.