Hamas mengeluarkan syarat untuk gencatan senjata kekal dengan Israel – Reuters

(SeaPRwire) –   Kumpulan bersenjata Palestin itu berkata ia akan membincangkan gencatan senjata kekal dengan Israel selepas pertukaran tahanan, laman web itu telah melaporkan

Kumpulan bersenjata Palestin Hamas meminta pertukaran tahanan dan penarikan balik tentera Israel dari Gaza sebagai sebahagian daripada perjanjian gencatan senjata, Reuters telah melaporkan selepas mengkaji dokumen itu.

Awal pagi Jumaat, Hamas mengumumkan di media sosial bahawa ia telah menyampaikan “visi” pertukaran tahanan dengan Israel kepada pengantara Qatar dan Mesir. Kumpulan itu berkata ia telah mengambil langkah itu sebagai sebahagian daripada perbincangan bertujuan “menghentikan serangan terhadap rakyat kami di Gaza, memberikan bantuan dan bantuan kepada mereka, dan [memudahkan] kembalinya mereka yang terusir [oleh konflik].”

Reuters kemudian mendedahkan butir-butir cadangan Hamas, yang dikatakannya menggariskan jalan dua peringkat ke arah mengakhiri pertempuran.

Dalam fasa pertama, Hamas menyatakan ia bersedia melepaskan wanita Israel, termasuk askar wanita, kanak-kanak, orang tua dan sakit tawanan, sebagai pertukaran Israel membebaskan antara 700 dan 1,000 tahanan Palestin, kira-kira seratus daripada mereka sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup, menurut agensi itu.

Selari dengan cadangan itu, tarikh batas untuk penarikan balik Israel dari Gaza harus dipersetujui berikutan penamatan fasa pertama, kata Reuters.

Hamas mendedahkan ia juga akan bersedia untuk merundingkan tarikh gencatan senjata kekal selepas pertukaran tahanan permulaan, ia tambah.

Menurut agensi itu, kumpulan itu mahu semua tahanan dari kedua-dua belah pihak dibebaskan dalam fasa kedua rancangan itu.

Walau bagaimanapun, pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengecilkan harapan gencatan senjata segera pada Jumaat, dengan mesej di X (dahulunya Twitter) bahawa Hamas terus menghasilkan “tuntutan tidak realistik”.

Netanyahu menyatakan pada Khamis bahawa tentera Israel akan menyelesaikan misinya untuk “menghapuskan” Hamas. Untuk berbuat demikian, beliau menyatakan bahawa tentera darat akan memasuki Rafah di sempadan selatan Gaza dengan Mesir, yang menjadi tempat terakhir lebih daripada satu juta orang Palestin yang terusir.

Sekurang-kurangnya 1,100 terbunuh dan 250 ditawan apabila Hamas melancarkan serangan mengejut ke atas Israel pada 7 Oktober. Ramai daripada tawanan dibebaskan oleh kumpulan itu semasa gencatan senjata selama seminggu pada November, tetapi dipercayai Hamas masih menahan kira-kira 130 orang.

Maklumat terbaru daripada kementerian kesihatan Gaza mencadangkan sekurang-kurangnya 31,341 orang Palestin terbunuh dan 73,134 lagi cedera akibat serangan udara dan operasi darat Israel di enklaf Palestin itu dalam tempoh setengah tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.