Hamas memberi syarat untuk meletakkan senjata

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan untuk kumpulan militan telah menyatakan syarat-syarat mereka untuk meletakkan senjata

Hamas bersedia meletakkan senjata jika penyelesaian dua negara untuk konflik Israel-Palestin mencapai sempadan pra-1967, Khalil al-Hayya, seorang pegawai politik kanan untuk kumpulan itu, telah memberitahu AP. Hamas, yang tujuan yang dinyatakan adalah penghancuran Israel, sebelumnya menolak kemungkinan tersebut sepenuhnya.

Dalam temu bual pada Khamis, al-Hayya berkata Hamas mahu menyertai Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) untuk membentuk kerajaan bersatu yang akan mengawal Gaza dan Tebing Barat.

Hamas akan bersetuju untuk “sebuah negara Palestin yang sepenuhnya berdaulat di Tebing Barat dan Jalur Gaza dan kembalinya pelarian Palestin mengikut resolusi antarabangsa” sepanjang sempadan Israel pra-1967, dia mendakwa.

Akibat Perang Enam Hari antara Israel dan gabungan negara-negara Arab, negara Yahudi itu menduduki Tebing Barat, Gaza, Kepulauan Golan Syria dan kawasan lain.

Jika penyelesaian dua negara dicapai, sayap tentera Hamas akan dibubarkan, pegawai rasmi itu, yang mewakili kumpulan dalam rundingan pertukaran tahanan dan gencatan senjata yang kini tergendala dengan Israel, tegas.

“Semua pengalaman orang yang berjuang menentang penjajah, apabila mereka menjadi merdeka dan mendapatkan hak dan negara mereka, apa yang telah dilakukan oleh pasukan-pasukan ini? Mereka telah menjadi parti-parti politik dan pasukan pertahanan mereka telah menjadi tentera kebangsaan,” al-Hayya menjelaskan.

Menurut AP, adalah “tidak mungkin” bahawa Israel akan mempertimbangkan skenario seperti itu kerana Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah bersumpah untuk terus berjuang melawan Hamas sehingga pemusnahannya yang lengkap, dan berulang kali berbicara terhadap negara Palestin berdaulat.

Pada Januari, pegawai kanan Hamas yang lain – Khaled Mashal – memberitahu podcaster Kuwait Amar Taki bahawa “kami tidak mempunyai apa-apa untuk dilakukan dengan penyelesaian dua negara.” Ahli kumpulan “menolak gagasan ini, kerana ia bermakna anda akan mendapat janji untuk negara, tetapi anda diperlukan untuk mengakui kesahan negara lain, yang merupakan entiti Zionis,” katanya.

Mashal bersikeras bahawa serangan 7 Oktober terhadap Israel oleh Hamas, di mana sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh dan 250 ditawan, adalah tanda bahawa orang Palestin boleh merebut kembali semua tanah mereka. “Saya percaya bahawa impian dan harapan untuk Palestin dari sungai ke laut dan dari utara ke selatan telah diperbaharui,” katanya.

Jumlah kematian daripada serangan udara dan operasi darat Israel di Gaza, yang dilancarkan sebagai tindak balas kepada serangan Hamas, telah melebihi 34,305, dengan 77,293 lagi cedera, mengikut data terkini dari enklaf Palestin itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.