Hakim Trump ‘ditembak’ di Washington

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai AS telah menjadi sasaran serangan bersenjata berat berdasarkan laporan polis palsu

Polis di ibu negara AS itu mengumumkan pada Isnin bahawa seseorang telah melaporkan penembakan palsu di rumah Hakim Tanya Chutkan. Beliau adalah hakim yang menyelia perbicaraan persekutuan bekas Presiden AS Donald Trump atas tuduhan berkaitan pilihan raya 2020.

Jabatan Polis Metropolitan menerima panggilan sekitar pukul 10 malam Ahad dan menghantar pegawai ke rumah Chutkan di Washington, DC, jurucakap memberitahu wartawan. Mereka dengan cepat menetapkan bahawa penembakan itu tidak pernah berlaku.

Insiden itu datang kurang daripada seminggu selepas laporan palsu dibuat terhadap pegawai dan bangunan kerajaan di lapan negeri AS – Alaska, Connecticut, Georgia, Hawaii, Kentucky, Michigan, Minnesota dan Mississippi – yang semuanya membuktikan tidak berasas.

Peguam Negara Merrick Garland pada Jumaat memanggil ancaman itu “sangat mengganggu,” tidak dapat diterima dan mengancam “kain demokrasi kita,” menurut AP.

Chutkan dilantik ke bangku pada tahun 2014 oleh Presiden Barack Obama. Beliau menyelia pendakwaan khas Jack Smith terhadap Trump atas tuduhan persekutuan untuk menggulingkan pilihan raya 2020. Trump mengutuk kes itu sebagai usaha bermotif politik untuk menghalangnya daripada balot 2024.

Hakim itu hanyalah pegawai AS terkemuka terbaru yang menjadi sasaran laporan polis palsu, dikenali sebagai “swatting” selepas pasukan SWAT (Senjata Khas dan Taktikal), unit polis bersenjata berat yang digunakan untuk situasi berisiko tinggi. Dalam beberapa kes selama bertahun-tahun, amalan menembak dahulu dan bertanya kemudian telah menyebabkan kematian beberapa orang.

Satu laporan polis palsu menghantar pegawai ke rumah peniaga mata wang spekulatif berbilion, George Soros di Long Island pada malam Tahun Baru. Seminggu sebelumnya, pada Hari Krismas, dua ahli Kongres Republikan – satu di New York, satu lagi di Georgia – juga “swatted”.

Marjorie Taylor Greene dari Georgia telah menggerutu mengenai apa yang dikatakannya sebagai tindak balas FBI yang tidak memadai terhadap gangguan itu.

“FBI boleh melakukan banyak perkara, bahkan telah menyalahgunakan FISA untuk mengintip beratus-ratus ribu orang Amerika, tetapi tidak dapat menentukan siapa yang mahu saya bunuh dengan hujan peluru ditembakkan oleh pasukan SWAT yang bertindak balas kepada panggilan pembunuhan bunuh diri yang didakwa datang dari saya,” katanya kepada wartawan pada akhir Disember. “Syukurlah polis tempatan saya jauh terlalu bijak, mengenali saya dengan baik, dan tahu betul apa yang dipanggil swatting ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.