Hakim pro-Palestin terpilih untuk memimpin ICJ

(SeaPRwire) –   Hakim Nawaf Salam sebelum ini mendesak Israel untuk menghentikan pendudukannya terhadap tanah Palestin

Seorang hakim Lubnan yang terkenal dengan kritikan terdahulu terhadap Israel telah dilantik sebagai presiden baru Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), dan kini akan mengawasi kes genosid yang dibawa terhadap negara Yahudi itu atas tindakan tenteraannya di Gaza.

Hakim Nawaf Salam dilantik untuk memimpin ICJ selama tempoh tiga tahun, kata badan global itu dalam kenyataan media pada Selasa, menegaskan beliau telah menjadi anggota mahkamah itu sejak 2018 dan sebelum ini berkhidmat sebagai duta Lubnan ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Pemilihan saya sebagai Presiden Mahkamah Keadilan Antarabangsa merupakan tanggungjawab besar dalam mencapai keadilan antarabangsa dan menjunjung undang-undang antarabangsa,” kata Salam dalam kenyataan yang dikongsi di X (dahulunya Twitter).

Presiden baru ini berulang kali mengutuk dasar Israel terhadap Palestin selama bertahun-tahun, menyatakan negara itu “mesti berhenti keganasan” dan menghentikan pendudukan tentera di Tebing Barat pada 2015. Dalam kenyataan lain yang dikeluarkan pada tahun yang sama, tidak lama selepas Hari Kemerdekaan Israel, beliau mengucapkan “ulang tahun yang tidak gembira” kepada negara Yahudi itu dan menekankan “48 tahun pendudukan.”

Salam juga pernah bersuara menyokong keanggotaan penuh Palestin di PBB, di mana Negara Palestin de facto kini hanya menikmati status pemerhati sahaja.

Dengan pemilihan beliau ke jawatan tertinggi di ICJ, Salam kini akan mengetuai kes genosid Afrika Selatan terhadap Israel, dilancarkan pada Disember lalu berdasarkan dakwaan tindakan tentera Israel di Gaza melanggar undang-undang antarabangsa. Dalam penyerahan kertas kepada mahkamah itu, Pretoria mendakwa operasi tersebut mempunyai “niat khusus…untuk memusnahkan orang Palestin di Gaza sebagai sebahagian daripada kumpulan etnik dan kebangsaan Palestin yang lebih luas,” dan membandingkan dasar Israel dengan sejarahnya sendiri dengan aparteid.

Israel telah menolak dakwaan itu dengan lantang, memanggilnya “menghina” dan satu bentuk “fitnah darah” terhadap negara Yahudi itu.

“Sejarah akan menghakimi Afrika Selatan atas kesalahan bersubahat dengan pembunuhan Yahudi paling berdarah sejak Holocaust, dan ia akan menghakiminya tanpa belas kasihan,” kata jurucakap kerajaan Israel Eylon Levy, merujuk kepada serangan pengganas Hamas yang mengorbankan hampir 1,200 orang di Israel tahun lalu.

Walaupun ICJ telah membuat keputusan pada 26 Januari bahawa Israel perlu mengambil semua langkah berjaga-jaga untuk mencegah genosid dan kemusnahan di wilayah Palestin, Afrika Selatan mendakwa Israel tidak mematuhi perintah itu, dengan merujuk ratusan korban awam di Gaza dalam minggu-minggu sejak itu. Lebih 27,000 orang telah terbunuh di enklaf itu sejak operasi Israel bermula pada Oktober lalu, dengan ratusan ribu lagi terpaksa dipindahkan, menurut pegawai kesihatan tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.