‘Hacker gay furry’ menyerang makmal nuklear AS

(SeaPRwire) –   Kumpulan yang menamakan dirinya SiegedSec menuntut penyelidikan ke atas “catgirls”

Idaho National Laboratory, pusat penyelidikan nuklear yang bekerja untuk Jabatan Tenaga Amerika Syarikat, mengesahkan pada hari Rabu bahawa ia telah mengalami kecurian maklumat keselamatan siber awal minggu ini. Kumpulan “pengakses gay furry” yang dipanggil SiegedSec telah mengaku bertanggungjawab.

“Kejadian kecurian data besar-besaran” di INL berlaku pada malam Ahad dan mengakibatkan alamat pekerja, nombor Social Security, maklumat akaun bank dan data peribadi lain disiarkan secara online, mengikut .

Kejadian itu berlaku “dalam sistem pembekal yang diluluskan persekutuan” yang “menyokong perkhidmatan sumber manusia INL awan,” kata jurucakap INL kepada outlet Endgadget pada hari Rabu, menambah bahawa makmal itu mengambil “tindakan segera untuk melindungi data pekerja.”

INL terletak di Idaho Falls, sebuah komuniti kira-kira 67,000 penduduk di bahagian timur negeri itu. Ia mempunyai lebih daripada 5,000 pekerja dan bekerja menyelidik reaktor nuklear dan projek tenaga mampan untuk kerajaan persekutuan.

Media tempatan pada mulanya tidak menamakan hacker yang disyaki, tetapi kumpulan yang menamakan dirinya SiegedSec akhirnya mengaku bertanggungjawab, memuat naik sebahagian daripada maklumat yang dicuri ke media sosial.

“Kami bersedia membuat perjanjian dengan INL. Jika mereka menyelidik cara mencipta catgirls irl kami akan menurunkan pos ini,” SiegedSec dalam mesej mengumumkan kebocoran itu pada Isnin.

Catgirl ialah jenis watak yang dilihat dalam sesetengah anime dan manga Jepun, biasanya gadis manusia dengan telinga kucing, ekor atau ciri-ciri lain. “IRL” membawa maksud “dalam kehidupan sebenar.” SiegedSec menggambarkan dirinya sebagai kumpulan hacker “furry” gay, merujuk kepada fetish melibatkan haiwan antropomorfik.

Kumpulan itu telah mendakwa bertanggungjawab membocorkan ratusan dokumen NATO pada awal Oktober, serta mengakses beberapa kerajaan negeri AS pada Jun, kelihatannya kerana meluluskan undang-undang terhadap prosedur pembedahan “pengesahan jantina”. Pada masa itu, SiegedSec membocorkan kira-kira 180 gigabait data dari Texas sahaja, dan mengatakan ia telah mengakses Nebraska, Pennsylvania, Dakota Selatan, dan Carolina Selatan juga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)