Greece tersekat debu gurun Sahara (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa telah memberi amaran tentang kemungkinan hujan lumpur dan risiko kesihatan pernafasan

Satu ribut debu besar yang bertiup dari Afrika telah menutupi Athens dan bandar-bandar Yunani yang lain, mengubah langit kewarna-warna kuning-jingga, video menunjukkan pada Selasa.

Menurut perkhidmatan meteorologi, ribut debu Sahara akan disertai dengan hujan lumpur, kebanyakannya di bahagian utara dan barat negara.

ribut itu bertepatan dengan suhu musim bunga yang tinggi, meningkatkan kesannya, laporan cuaca tempatan menyatakan. Angin dijangka berpindah arah ke barat pada Rabu, mengakibatkan tahap debu yang lebih rendah.

“Ini adalah fenomena yang berlaku pada bulan-bulan ini… ia biasanya disertai dengan angin selatan dan suhu yang meningkat,” pengarah penyelidikan di Institut Penyelidikan Alam Sekitar dan Pembangunan Lestari di Pemerhatian Kebangsaan, Dr. Kostas Lagouvardos memberitahu Agensi Berita Athens-Macedonian.

Beliau menggambarkannya sebagai “masalah alam sekitar yang penting kerana ia mempengaruhi ramai orang, terutamanya apabila kepekatan tinggi di atas tanah.”

Doktor memberi amaran tentang risiko kesihatan yang meningkat kepada rakyat, terutamanya mereka yang mempunyai keadaan pernafasan sedia ada.

ribut debu Sahara memaksa Libya untuk menangguhkan lalu lintas udara pada Isnin dan Selasa. Ia disertai dengan angin mencapai 70 km/j, menurut Libya Observer. Video disiarkan oleh media tempatan menunjukkan landasan ditutupi dengan lapisan tebal pasir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.