Gencatan Senjata Israel-Hamas Mulai Berkuatkuasa

(SeaPRwire) –   Kedua-dua pihak menyatakan kesiapan untuk memulakan permusuhan semula selepas gencatan kemanusiaan ringkas

Pasukan tentera Israel dan militan Hamas telah bersetuju untuk sementara menghentikan permusuhan bermula pada pukul 7 pagi waktu tempatan Jumaat pagi. Beratus-ratus lori bantuan sudah bersedia untuk mengalir ke kawasan Palestin yang dilanda perang itu kerana tawanan pertama dijadual dibebaskan lebih kemudian hari itu.

Di bawah persetujuan itu, Israel telah menjanjikan untuk menghentikan serangan udara di selatan Gaza dan menghentikan serangan udara di bahagian utara enklaf itu selama enam jam setiap hari, menurut Kementerian Luar Negeri Qatar, yang membantu mengatur persetujuan itu.

Hamas dijangka membebaskan kumpulan wanita dan kanak-kanak Israel pertama sekitar pukul 4 petang waktu tempatan, dan akan menggunakan jeda dalam permusuhan untuk mengesan lebih tawanan yang didakwa dipegang oleh faksi-faksi lain.

Kira-kira 200 lori makanan dan bantuan penting lain, termasuk jumlah terhad bahan api, akan memasuki Gaza semasa setiap hari gencatan senjata, menurut pegawai Mesir. Walau bagaimanapun, tentera Israel berkata bahawa “gerakan tidak berkoordinasi lori-lori dari selatan Laluan ke utara tidak akan dibenarkan.”

Walaupun bersetuju dengan gencatan senjata, kerajaan Israel telah bersumpah untuk “teruskan perang untuk mengembalikan semua tawanan ke rumah, menyempurnakan penghapusan Hamas dan memastikan tidak ada ancaman baru kepada Negara Israel dari Gaza.”

Penduduk Gaza tidak dibenarkan kembali ke rumah mereka di utara semasa gencatan senjata, tetapi bebas untuk “selamat” melarikan diri ke selatan, Tentera Darat IDF menambah. Jurucakap tentera darat Israel Avichay Adraee juga berkata bahawa tentera Israel akan kekal di Gaza, ditempatkan di “kawasan jarang diduduki.”

Hamas juga berkata ia bersedia untuk memulakan semula pertempuran. “Semasa kami mengumumkan kedatangan persetujuan jeda permusuhan, kami tegas bahawa tangan kami akan kekal di atas picu, dan briged-briged kemenangan kami akan kekal dalam keadaan siaga untuk mempertahankan rakyat kami dan menewaskan pencerobohan dan agresinya,” kata kumpulan itu dalam kenyataan pada malam Khamis.

Dalam tempoh empat hari gencatan senjata, Israel dan Hamas berharap untuk menukar 50 wanita dan kanak-kanak Israel untuk 150 orang awam Palestin yang ditahan di penjara Israel. Pegawai menyatakan harapan bahawa gencatan senjata itu akan dilanjutkan satu hari lagi untuk setiap sepuluh tahanan tambahan dibebaskan.

Secara keseluruhan, lebih 200 orang, termasuk warga asing, diambil sebagai tawanan oleh Hamas semasa serangan militan pada 7 Oktober yang meninggalkan kira-kira 1,200 orang mati.

Israel melancarkan mingguan serangan udara ke atas Gaza dan meningkatkan serbuan darat ke wilayah itu, membunuh hampir 15,000 orang Palestin, termasuk lebih 6,000 kanak-kanak, menurut pegawai kesihatan di enklaf Hamas yang dikawal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)