Gambar Ciuman Ikonik WW2 Elak Larangan

(SeaPRwire) –   Gambar ciuman WW2 terkenal mengelak larangan

Gambar legendaris seorang tentera laut mencium seorang jururawat yang tidak mengharap di Times Square di Bandar Raya New York semasa sambutan penyerahan kalah Jepun dalam Perang Dunia Kedua akan terus hiasi kemudahan Jabatan Veteran Amerika Syarikat (VA), ketua VA Denis McDonough telah menjamin.

McDonough membuat kenyataan pada Selasa sejurus selepas satu nota bertujuan untuk melarang gambar ikonik itu mula tersebar di media sosial. Ia dihantar ke pejabat serantau VA oleh penolong setiausaha kesihatan untuk operasi VA, RimaAnn Nelson, pada akhir Februari dan mendakwa gambar ‘V-J Day di Times Square’ itu menggambarkan tindakan “tidak bersetuju”.

Jenis tingkah laku yang dicatat oleh jurugambar majalah Life Alfred Eisenstaedt di Bandar Raya New York pada 14 Ogos 1945 adalah “tidak konsisten dengan dasar tiada toleransi VA terhadap gangguan seksual dan serangan,” menurut Nelson.

Gambar, salinan yang dipamerkan di kemudahan Jabatan Veteran Amerika Syarikat sebagai simbol penamat Perang Dunia Kedua, tidak boleh lagi berfungsi untuk tujuan itu kerana perspektif terhadap peristiwa sejarah “berkembang” dalam masyarakat, beliau menerangkan.

“Untuk menggalakkan persekitaran yang lebih bermaklumat trauma yang menggalakkan keselamatan psikologi kakitangan kami dan veteran yang kami beri perkhidmatan, gambar menggambarkan ‘V-J Day di Times Square’ perlu dikeluarkan daripada semua kemudahan Kesihatan Veteran,” Nelson mengarahkan dalam nota itu.

Tetapi perintah itu rupa-rupanya ditolak oleh ketuanya, McDonough, yang menulis di X (dahulunya Twitter): “Biarkan saya jelas: Gambar ini tidak dilarang daripada kemudahan VA – dan kami akan mengekalkannya di kemudahan VA.” Posnya termasuk gambar ciuman bersejarah yang sama di Times Square, tetapi digambarkan dari sudut berbeza oleh jurugambar foto tentera laut AS Victor Jorgensen.

Greta Zimmer Friedman, yang dipercayai wanita dalam ‘V-J Day di Times Square,’ berkata bahawa ciuman antara dua orang asing “bukan peristiwa romantik… ia adalah ‘syukur Allah perang tamat.’

“Ia tidak begitu ciuman,” kenang Friedman dalam temubual 2005 untuk Veterans History Project. Sebab tentera laut “merampas seseorang berpakaian seperti jururawat adalah kerana dia hanya berasa sangat bersyukur kepada jururawat yang menjaga yang cedera,” beliau menerangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.