Galeri Jerman memecat pekerja kerana menggantung lukisan sendiri

(SeaPRwire) –   Teknisi di Pinakothek der Moderne di Munich dilaporkan ingin mencapai “terobosan artistik”

Seorang ahli staf sebuah muzium seni Jerman telah dipecat selepas menggantung salah satu lukisan miliknya di muzium itu, akhbar Suddeutsche Zeitung melaporkan minggu ini.

Lelaki berusia 51 tahun itu bekerja sebagai teknisi di muzium seni moden dan rekaan Munich Pinakothek, dan mempunyai akses ke ruang galeri semasa waktu tutup, menurut akhbar harian itu, dengan mengutip sumber polis.

Galeri itu mempamerkan karya artis terkenal seperti Leonardo Da Vinci, Salvador Dali, dan Henri Matisse.

“Pekerja itu menganggap dirinya sebagai seorang artis dan kemungkinan besar menganggap peranannya dalam pasukan pemasangan muzium sebagai pekerjaan sehari-hari untuk menyokong panggilan sebenarnya,” kata jurucakap Pinakothek kepada The Guardian.

Artis yang ingin itu dilaporkan telah menggerudi dua lubang di dinding di kemudahan itu untuk memasang karya seni ukuran 23 inci x 47 inci (60cm x 120cm) di dinding putih yang tidak digunakan di lorong di sayap timur galeri aras satu, didedikasikan untuk seni moden dan kontemporari.

Lelaki itu berharap menyeludupkan penciptaannya ke muzium akan membantunya untuk mempercepatkan “terobosan artistik,” polis memberitahu Suddeutsche Zeitung.

Pengangkatan rahsia itu dilaporkan berlaku pada 23 Februari tetapi tidak didedahkan sehingga Isnin. Menurut jurucakap galeri, lukisan itu telah dipasang pada waktu awal dan dikesan oleh staf sebaik sahaja muzium dibuka pada hari yang sama.

“Keputusan telah dibuat untuk mengekalkan gambar itu dipamerkan semasa muzium dibuka dan menurunkannya selepas waktu tutup jam 6 petang,” kata jurucakap itu.

Oleh itu, lukisan pekerja itu mempunyai peluang untuk berkongsi ruang dengan karya pengasas seni pop Andy Warhol selama seharian penuh.

Pinakothek telah mengatakan ia telah menamatkan kontrak pekerja itu dan melarangnya memasuki premisnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.