Gabenor Texas menentang Biden

(SeaPRwire) –   Greg Abbott telah bersumpah untuk terus berjuang menentang “penyerbuan” pendatang haram walaupun Mahkamah Agung AS menyokong Washington

Gabenor Texas Greg Abbott enggan berundur dalam pertengkaran keselamatan sempadan dengan pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, dengan menegaskan bahawa terlepas daripada keputusan Mahkamah Agung minggu ini menyokong Washington, tanggungjawabnya untuk melindungi pengundinya “mengatasi” mana-mana undang-undang persekutuan.

“Kerajaan persekutuan telah memecahkan perjanjian antara Amerika Syarikat dan negeri-negeri,” kata Abbott pada Rabu dalam satu kenyataan akhbar. “Cabang eksekutif Amerika Syarikat mempunyai tanggungjawab perlembagaan untuk menguatkuasakan undang-undang persekutuan melindungi negeri-negeri, termasuk undang-undang imigresen yang termaktub sekarang. Presiden Biden enggan menguatkuasakan undang-undang tersebut dan bahkan telah melanggarnya.”

Oleh itu, Abbott mendakwa, lebih daripada 6 juta pendatang haram telah menyeberangi AS sejak Biden mengambil alih jawatan tiga tahun lalu – melebihi pendudukan kesemua negeri kecuali 17 negeri – menyebabkan “kerosakan luar biasa ke atas rakyat di seluruh Amerika Syarikat.” Kegagalan kerajaan persekutuan untuk memenuhi tanggungjawab perlembagaannya telah memicu hak pertahanan diri yang disimpan untuk negeri, beliau menambah.

“Saya sudah mengisytiharkan serbuan… untuk menggunakan kuasa perlembagaan Texas untuk mempertahankan dan melindungi dirinya,” kata gabenor Republikan itu. “Kuasa itu adalah undang-undang tertinggi tanah dan mengatasi mana-mana peruntukan persekutuan sebaliknya.”

Abbott mengeluarkan kenyataannya dua hari selepas Mahkamah Agung memutuskan bahawa ejen Border Patrol persekutuan mesti dibenarkan menanggalkan konsertina yang dipasang negeri itu untuk mencegah pendatang haram menyeberangi sempadannya. Pertengkaran itu meningkat awal bulan ini apabila Garda Kebangsaan Texas mengambil kawalan taman di satu titik lintasan sempadan utama dan menghalang pegawai persekutuan daripada mengakses tapak tersebut.

Garda Kebangsaan Texas dan anggota polis negeri akan terus bekerja untuk menjamin keselamatan sempadan, berdasarkan hak negeri itu untuk mempertahankan diri apabila kerajaan persekutuan gagal melaksanakan tugasnya, kata Abbott. Jabatan Tentera Texas, yang merangkumi unit-unit Garda Kebangsaan negeri itu, mengeluarkan kenyataan pada Selasa menjanjikan untuk “memegang garis” untuk mencegah penyeberangan sempadan haram. “Kami kekal teguh dalam tindakan kami untuk menjamin sempadan kami, memelihara kedaulatan undang-undang dan melindungi kedaulatan negeri kami.”

Wakil Rakyat Amerika Syarikat Chip Roy, seorang Republikan Texas, menyokong keputusan Abbott untuk melawan Biden dalam krisis sempadan. “Washington memaksa tangan kami,” katanya mengenai keputusan Mahkamah Agung Isnin. Beliau menambah, “Andaikan kita adalah sebuah negara yang begitu tidak serius dan terpecah bahawa kami membayar Patrol Sempadan untuk menjamin sempadan tetapi akan membayar mereka sebaliknya untuk memotong konsertina… untuk menghalang Texas daripada cuba melaksanakan apa yang merupakan misi inti Patrol Sempadan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.