Filipina Mendakwa China Menembak Jerit Air Kepada Kapal Bekalan di Laut China Selatan

Filipina mengatakan kapal pengawal pantai Cina menyemburkan air pancutan pada kapal bekalan ke pos ketenteraan berhampiran terumbu dipertikaikan di Laut China Selatan pada hari Jumaat.

Kedutaan Manila di Beijing memprotes tindakan terbaru dengan kementerian luar negara Cina, kata satu kenyataan daripada pasukan tugas kerajaan Filipina.

Kapal-kapal Cina “dengan tidak bertanggungjawab mengganggu, menghalang dan melakukan gerakan berbahaya dalam satu lagi cubaan untuk secara haram menghalang atau menghalang misi bekalan dan penukaran rutin” ke kapal Filipina BRP Sierra Madre di terumbu yang dituntut oleh kedua-dua negara. Manila telah mengaktifkan kapal Perang Dunia Kedua era itu di terumbu sejak 1999.

Pertemuan tersebut merupakan antara insiden terkini yang meningkatkan ketegangan di Laut China Selatan ketika Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. menjadi lebih tegas terhadap serangan Cina di perairan dipertikaikan.

Filipina mengatakan pada hari Jumaat bahawa dua bot bekalannya juga dikenakan “gangguan berbahaya” oleh kapal pengawal pantai Cina di dalam lagun lagoon Terumbu Thomas Kedua semasa perjalanan mereka ke BRP Sierra Madre, menambah ia akhirnya tiba di kapal tersebut.

Tindakan Cina diambil “mengikut undang-undang,” manakala ia membuat “pengaturan khas sementara bagi Filipina untuk mengangkut makanan dan bekalan harian perlu lain,” kata jurucakap Pengawal Pantai Cina Gan Yu.

“Tindakan Filipina melanggar kedaulatan wilayah Cina, melanggar Pengisytiharan tentang Tindakan Para Pihak di Laut China Selatan, dan melanggar komitmen sendiri,” katanya. “Kami mendesak Filipina untuk segera menghentikan tindakan menyalahi undang-undangnya.”

Negara Asia Tenggara itu mengatakan ia mengutuk tindakan terbaru Beijing, menambah ia “meletakkan soalan yang signifikan dan keraguan yang besar terhadap kesungguhan seruannya untuk dialog aman.”

Pada Ogos, Filipina mengatakan kapal pengawal pantai Cina menghalang dan menembak air pancutan ke kapal bekalan ke Terumbu Thomas Kedua, meminta Manila untuk mengeluarkan nota diplomatik. Bulan lepas, kapal dari kedua-dua negara berlanggar pada dua kejadian berasingan semasa misi bekalan semula oleh Filipina.