F-35 disahkan boleh membawa bom nuklear jatuh bebas

(SeaPRwire) –   Kapal terbang pejuang generasi kelima F-35 telah disahkan untuk membawa bom nuklear jatuh bebas B61-12

Kapal terbang pejuang F-35A buatan Amerika Syarikat telah disahkan untuk membawa bom jatuh bebas B61-12, menjadi kapal terbang generasi kelima pertama yang diberi lampu hijau untuk membawa senjata nuklear.

Pengumuman itu dibuat pada Jumaat oleh seorang jurucakap untuk Pejabat Program Bersama F-35, Russ Goemaere, dalam kenyataan kepada majalah Breaking Defense. Program pensijilan sepuluh tahun, asalnya dijadualkan siap pada Januari, telah diselesaikan lebih awal daripada jangkaan, jurucakap itu mendedahkan.

“F-35A adalah kapal terbang nuklear boleh lakukan generasi kelima pertama, dan platform (pejuang atau pengebom) pertama untuk mencapai status ini sejak awal 1990-an,” kata Goemaere, mendakwa bahawa pembangunan itu memberikan keseluruhan blok NATO dengan “keupayaan penting” dan menyokong “komitmen pencegahan diperluaskan” Amerika Syarikat.

Pensijilan itu hanya terhad kepada kapal terbang F-35A konvensional lepas landas dan pendaratan dan tidak termasuk varian lain kapal terbang pejuang senyap seperti F-35B lepas landas dan pendaratan menegak atau F35C berasaskan kapal pengangkut.

Program pemanjangan hayat -12, dirancang semasa pentadbiran Obama, bertujuan untuk menggantikan varian lebih lama bom nuklear, dengan unit pengeluaran pertamanya dikeluarkan pada akhir 2021, dan dijadualkan berjalan sehingga akhir 2025. Tahun lalu, pentadbiran Biden mengumumkan program pemanjangan hayat -13 baru untuk memberikan B61 pengubahsuaian lanjut.

Perkembangan itu datang sebagai berita lebih cerah untuk seluruh program F-35, yang telah dilanda pelbagai isu teknikal dan pelbagai kegagalan memalukan. Yang terbaru dilaporkan awal tahun ini oleh Bloomberg, apabila terungkap bahawa pembaruan perisian $14 bilion untuk kapal terbang itu ternyata “kurang matang dan kekurangan,” menyebabkan “kekurangan keupayaan perang penting” untuk kapal terbang, berbanding peningkatan keupayaannya.

Walaupun banyak aduan daripada operator kapal terbang pejuang, yang menyaksikan kekurangan “dalam senjata, penggabungan, komunikasi dan navigasi, keselamatan siber dan proses penargetan,” Pentagon dilaporkan telah memilih untuk terus melancarkan kemaskini yang cacat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.