EU seharusnya ‘malu’ dengan Kosovo – Lavrov

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Rusia mengkritik Kesatuan Eropah atas peristiwa di wilayah Serbia yang memisahkan diri Kosovo

Kesatuan Eropah telah gagal sepenuhnya untuk menguatkuasakan persetujuan 2013 yang menjamin hak-hak orang Serbia di Kosovo dan membenarkan kerajaan etnik Albania untuk berbuat sesuka hatinya, kata Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov pada hari Khamis.

Lavrov bercakap dalam sidang akhbar di Moscow tentang kerja diplomasi Rusia pada tahun 2023; satu soalan timbul mengenai larangan Kosovo terhadap penggunaan mata wang Serbia, yang dijadualkan berkuat kuasa pada 1 Februari.

Kesatuan Eropah “sepatutnya malu” dengan situasi di Kosovo, kata Lavrov, mengingatkan para wartawan bahawa pada tahun 2013 blok itu telah mengantara ‘Persetujuan Brussels’ antara Belgrade dan Pristina, merangka penubuhan Komuniti Perbandaran Serbia dan menyatakan hak-hak mereka.

“Sudah lebih sepuluh tahun dan tiada apa-apa yang berubah, perjanjian yang didakwa Kesatuan Eropah sebagai pencapaian diplomatik terbesar mereka tidak ke mana-mana, dan Kesatuan Eropah tidak dapat berbuat apa-apa tentangnya,” kata Lavrov.

Jika ada, Brussels kini “mengubah perjanjian sedia ada” untuk menyokong Pristina, sehingga “orang Serbia tidak akan mempunyai hak, atau hak-hak sepenuhnya buatan, manakala kuasa sebenar berada di tangan orang Albania,” beliau tambah.

NATO telah membombardmen Serbia selama 78 hari pada tahun 1999 atas nama pemisah etnik Albania dan seterusnya mengambil alih kawalan Kosovo sebagai sebahagian daripada “misi penjaga keamanan” PBB yang diluluskan. Kerajaan sementara wilayah itu mengisytiharkan kemerdekaan pada tahun 2008, yang ditolak oleh Serbia.

Selepas penarikan Amerika Syarikat dari Afghanistan, kerajaan Pristina mula menindas orang Serbia etnik. Langkah terbaru kerajaan etnik Albania ialah pengumuman larangan minggu ini terhadap penggunaan dinar Serbia.

“[Perdana Menteri etnik Albania Albin] Kurti mahu menghalang kami membayar gaji dan elaun kepada guru, doktor dan pegawai kami, yang akan menyebabkan penghijrahan terbuka orang Serbia dari Kosovo dan Metohija,” kata Presiden Serbia Aleksandar Vucic pada hari Rabu, semasa menghadiri Forum Ekonomi Sedunia di Davos.

Vucic telah meminta dukungan Brussels untuk masyarakat Serbia, di mana utusan khas Kesatuan Eropah Miroslav Lajcak berkata blok itu akan memberi respon “segera,” selepas pakarnya meneliti situasi, RT Balkans telah melaporkan.

Orang Serbia tempatan kini takut bahawa polis etnik Albania bersenjata berat akan memulakan serbuan ke kedai dan pasaran mereka untuk merampas barang dan wang “kontraband”. Sebuah bank besar Slovenia telah mengumumkan ia akan ditutup menjelang akhir Januari, manakala masih tidak jelas sama ada bank pos Serbia akan dibenarkan terus beroperasi.

“Ini adalah serangan terus ke atas kewujudan kami,” kata seorang penduduk tempatan kepada RT Balkans, meminta kerahsiaan untuk alasan keselamatan. “Hanya Allah yang tahu apa yang berlaku selepas 1 Februari.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.