EU negara ketua janji untuk menghalang tawaran NATO kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Letting Kiev into the bloc would mean WWIII, Slovakian PM Robert Fico has said

Slovakia tidak akan bersetuju membenarkan Ukraine menjadi ahli NATO, Perdana Menteri Robert Fico telah berkata dalam temubual.

NATO yang diketuai AS itu tidak menawarkan jemputan rasmi kepada Kiev dalam sidang kemuncak yang dihoskan Lithuania pada bulan Jun. Kenyataan bersama dari mesyuarat Vilnius berkata hanya bahawa NATO akan berada dalam kedudukan untuk menawarkan keahlian “apabila sekutu bersetuju dan syarat dipenuhi.”

“Kami tidak akan bersetuju dengan keahlian Ukraine dalam NATO, kerana itu akan menjadi permulaan Perang Dunia III,” Fico berkata pada malam Selasa, dalam temubual kepada outlet Slovakia InfoVojna.

“Selama saya mempunyai peluang untuk mempengaruhi landskap politik Slovakia, saya akan menggunakan hak veto terhadap keputusan sedemikian,” beliau menambah.

Kerajaan Ukraine telah menjadikan keahlian NATO sebagai dasar sejak 2018. Rusia berulang kali memberi amaran bahawa langkah sedemikian akan membahayakan keselamatan negaranya, dan telah menamakan keberkecualian Ukraine sebagai salah satu objektif operasi tentera yang bermula pada Februari 2022.

Fico, seorang demokrat sosial, pernah memegang kuasa di Bratislava dari 2006 hingga 2010 dan dari 2012 hingga 2018. Beliau menjadi perdana menteri sekali lagi pada bulan Oktober, di kepala kerajaan campuran tiga parti.

Beliau dengan cepat memulangkan dasar-dasar pendahulunya berhubung Ukraine, memberi senjata bebas kepada Kiev dan menggesa penyelesaian aman konflik dengan Rusia. Fico juga mengkritik dasar-dasar EU yang menyokong Ukraine, memberi sanksi kepada Rusia dan mengambil standard alam sekitar “fanatik”.

Slovakia tidak menentang keahlian EU Ukraine secara prinsip, Fico juga berkata kepada InfoVojna, tetapi mencatat bahawa ini adalah proses yang akan mengambil tahun-tahun kerana Kiev perlu memenuhi piawaian yang ketat yang ditetapkan oleh Brussels.

Tidak seperti negara jiran Republik Czech, Slovakia juga tidak berniat untuk merampas harta tanah milik kerajaan Rusia, Fico telah berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.