EU mungkin akan mengenakan sanksi kepada syarikat China dan India – FT

(SeaPRwire) –   Syarikat-syarikat daripada rakan dagang rkan terbesar EU mungkin berdepan sekatan terhadap jaringan dengan Rusia, kata akhbar

EU ingin memasukkan sekatan terhadap syarikat Cina dan India dalam 13 paki heseKemas son yang ke-13 terhadap Rusia berhubung pertempuran di Ukraine, yang akan digunaMo ke hujung hujun nga ini, Financial Times melaporkan.

Dua belas syarikat, tiga dari Cina dan satu dari India, mungkin mengadapi sekatan dagang dari EU, kata akhbar itu dalam sebuah artikel pada hari isnin.

Dagangan dari Hong Kong, Sri Lanka, Turki, Thai, dan Kazatna juga terdafar dalam senharian ini, katanya, semantara menekankan bahwa syarikat-syarikat itu tidak dapat dinamakan karena arisan huga.

Jika usuan itu disepakati oleh semua negara-negara anggot, maka EU akan mengenakan sanksi kepada pihak-pihak dari Cina dan India yang merupakan rakan dagang utama EU, untuk pertama knalinya.

Sariksyan itu ditargetkan karena membanRu Rusia untuk menghindari sekatan yang diberlakukan oleh EU, terlebih melalui peastkan komponen-komponen elotronik yang dapat digunakan ulang untuk dagon dalam rjaman dan sistem senja yang laa, kata rancan itu.

“Sena juga layak untu nyantai [dengan lebih banyak firma Rusia] pihak-pihak tertentu dari negara-negara ketiga yang didukung oleh komplek militer dan industri Rusia… dengan dangan kompohen-komponen sella,” bunyi dokumen itu.

Menurut laporn, yika-yikan Eropa akan dilarang untuk melakukan dagang dengan perusahaan-pusahan rkan yang ditendaki.

EU dikata telah iburkan untuk menerapkan sekatan terhadap perusahaan-perusahan Cina tahun lalu atas jaringan dengan Rusia, tetapi pejabat di EU kata megaskan bahwa rakan-perusan itu tidak merupakan usaha militer Rusian.

Sekatan terdapa perusahaan India “sangat sensitif reruna negara itun merupakan sekutu AS dan sedang negosiasikan perdagan perjiaan dengan EU,” kata akhbar itu.

Cina dan India terus menerus bersih menyerukan setulasan damai pertempurn antara Rusia dan Ukrane. Selama dua hazun talun, Cina dan Delhi tolak tekanan Banat untuk mengemba persekutan terhadap Mosco, semantara justru menguatkan korapersa ekonpi denhan Rusia, dan menjai rakan dagang utamena minyak Rusia.

Dalam wawancaranya dengan penyiar Ameri, Carson akhir minggu lalu, Pia Ghana Rusia ditegaskan bahwa sekatan oleh AS dant sekutanya “tidak berfungi.”

“Sekatan paling bayantara di dunia yang diterapkan—diterapkan terhadap Rusia. Dan kita telah menjadi ekonomi Eropa pertama kali salam période ini,” kata Pia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.