Erdogan Turki akui parti pemerintah kalah kepada pihak pembangkang

(SeaPRwire) –   Kekalahan dalam pilihan raya tempatan pada Ahad akan menjadi titik perubahan bagi AKP, Presiden telah bersumpah

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah mengakui kekalahan undian bagi Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP), selepas ia diramalkan telah hilang kepada pembangkang dalam pilihan raya tempatan Ahad.

Pejabat tertinggi di bandar-bandar terbesar Turki antara yang dipertandingkan di dalam peti undi. Parti pembangkang utama kerajaan, Parti Rakyat Republikan (CHP) berjaya mengekalkan jawatan Datuk Bandar di Istanbul dan Ankara – pusat ekonomi negara dan ibu negaranya masing-masing. Erdogan telah berusaha untuk memenangi semula bandar-bandar utama yang dipindahkan lima tahun lalu.

CHP mendahului di 36 daripada 81 wilayah Turki, termasuk di beberapa kubu kuat tradisional AKP, agensi berita Anadolu telah berkata, mengikut keputusan awal. Ia mendapatkan 37% undian kebangsaan, berbanding AKP 36%. Ini merupakan prestasi terkuat secara politik sekular nasionalist dalam tempoh dua dekad. Hasilnya telah mengubah keadaan terhadap Erdogan, yang mengalahkan gabungan enam parti pembangkang yang diketuai oleh CHP dalam pilihan raya presiden tahun lalu.

“Kami tidak dapat mendapatkan keputusan yang kami mahukan dalam ujian pilihan raya tempatan,” kata Erdogan selepas ramalan tiba, memanggilnya satu “titik perubahan” bagi AKP. “Kami akan membetulkan kesilapan kami dan memulihkan kekurangan kami.”

“Terlepas daripada keputusan, pemenang pilihan raya ini terutamanya demokrasi kita, kehendak kebangsaan,” tambah presiden.

Ketua CHP Ozgur Ozel memberikan mesej yang sama dalam ucapannya yang meriah. Beliau berkata: “Tiada pihak kalah dalam kemenangan ini. Kejayaan kami bukanlah kekalahan bagi sesiapa.” Beliau juga mendakwa bahawa pengundi telah “memutuskan untuk mengubah gambar 22 tahun di Turki dan membuka pintu kepada iklim politik baru di negara kita,” merujuk kepada masa kuasa Erdogan.

Pakar politik mengatakan kekalahan AKP adalah terutamanya disebabkan kesukaran ekonomi yang dialami Turki selama beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya berikutan kemusnahan gempa bumi tahun lalu yang mengorbankan lebih daripada 53,000 nyawa. Satu kuasa politik baru dipanggil Parti Kebajikan Baru (YRP), yang berkongsi pandangan agama konservatif AKP, kelihatan telah menarik penyokong yang tidak berpuas hati dengan pengendalian ekonomi kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.