Erdogan mengkaji operasi tentera di Iraq dan Syria

(SeaPRwire) –   “Di mana sahaja terdapat pengganas, kami akan mencari dan memusnahkannya,” kata pemimpin Turki itu

Tentera Turki dijangka akan menjalankan operasi untuk mencapai keselamatan penuh sepanjang sempadan negara itu, kata Presiden Recep Tayyip Erdogan.

Pada Januari, Turki melancarkan siri serangan udara dan operasi darat di utara Iraq dan utara Syria, menyerang ahli dan kemudahan Parti Pekerja Kurdistan (PKK), yang Turki lihat sebagai pertubuhan pengganas.

Matlamat kerajaan di Ankara adalah untuk memastikan bahawa Turki bebas daripada “bayang-bayang gelap keganasan,” kata Erdogan semasa ucapan pada Isnin.

Untuk mencapai ini, “kami akan menjamin keselamatan sempadan Iraq kami sepenuhnya menjelang musim panas ini dan tentu sahaja akan menyelesaikan urusan yang belum selesai di Syria,” katanya.

“Di mana sahaja terdapat pengganas, kami akan mencari dan memusnahkannya,” kata pemimpin Turki itu, menambah bahawa negara itu “mutlak tidak akan membenarkan kumpulan pembunuh upahan ini, yang kini sedang menghembus nafas terakhir, terkepung, dan di ambang kepupusan, untuk bangkit semula dan menjadi beban kepada bangsa kami sekali lagi.”

Awal bulan ini, akhbar Hürriyet melaporkan bahawa tentera Turki akan menjalankan operasi darat berskala besar di utara Iraq terhadap PKK. Kerajaan Baghdad telah bersetuju dengan operasi tentera di wilayahnya, menurut laporan itu.

Pegawai kanan dari kedua-dua negara mengadakan puncak keselamatan di Baghdad minggu lepas, dengan menyatakan dalam kenyataan bersama bahawa “PKK membentuk ancaman keselamatan kepada Turki dan Iraq dan… bahawa kehadiran pertubuhan berkenaan di wilayah Iraq melanggar perlembagaan Iraq.”

Pasukan Turki telah dikerahkan di utara Syria sejak 2016 ketika konflik di negara itu dengan matlamat yang dinyatakan untuk memerangi Negara Islam (IS, dahulunya ISIS) dan kumpulan pengganas lain.

Pihak berkuasa di Damascus mengutuk serangan itu, yang dilakukan oleh Ankara tanpa kebenarannya, sebagai “agresi” terhadap negara Syria dan “pelanggaran terang-terangan” kedaulatan negara itu.

Erdogan, yang telah menyertai panggilan Barat untuk perubahan rejim di Damascus sepanjang konflik, berkata pada musim panas lepas bahawa beliau terbuka untuk bertemu dengan rakan sejawatnya Bashar Assad dengan pandangan untuk memperbaiki hubungan. Walau bagaimanapun, beliau berkata penarikan tentera Turki dari wilayah Idlib Syria tidak seharusnya menjadi syarat untuk perbualan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.