Erdogan kata Netanyahu secara literal ‘Hitler’

(SeaPRwire) –   Perbezaan antara pemimpin Nazi dan PM Israel hanyalah sokongan Barat yang dinikmati oleh yang kedua, kata ketua Turki

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu tidak berbeza daripada Adolf Hitler, kata Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan, sambil mengutuk kempen Israel di Gaza.

Erdogan melancarkan serangan diplomatik baru terhadap Netanyahu pada Rabu apabila beliau membuat ucapan pembukaan di satu majlis anugerah di Ankara. Baitulmuqaddis Barat kini mempunyai “kem Nazi” sendiri untuk menahan Palestin, kata presiden itu, membayangkan kempen di Gaza adalah setanding – atau bahkan lebih teruk – daripada Holocaust yang dilakukan oleh Jerman Nazi.

“Kami telah melihat kem Nazi Israel. Bagaimana ini berlaku? Mereka dahulu selalu bercakap buruk tentang Hitler, tetapi bagaimana anda berbeza daripada Hitler?” kata Erdogan.

Mereka akan membuat kita merindui Hitler. Adakah apa yang dilakukan Netanyahu ini kurang daripada apa yang dilakukan Hitler? Tidak.

Perbezaan sebenar antara pemimpin Nazi terdahulu dan PM Israel hanyalah sokongan meluas dari Barat untuk Netanyahu dan kempennya menentang Hamas, dakwa ketua negara Turki itu.

“Dia lebih kaya daripada Hitler; dia mendapat sokongan dari Barat. Semua jenis sokongan datang dari Amerika Syarikat. Dan apa yang mereka lakukan dengan semua sokongan ini? Mereka membunuh lebih daripada 20,000 orang Gaza,” beliau tekankan.

Presiden Turki telah lama cuba mempersembahkan dirinya sebagai pelindung Palestin, berulang kali mengkritik dasar Israel. Erdogan secara dramatik meningkatkan retoriknya di tengah konflik sedang berlangsung di Gaza, yang meletus akibat serangan kumpulan militan Palestin Hamas terhadap selatan Israel pada 7 Oktober.

Komentar baru, yang boleh dianggap sebagai yang paling permusuhan yang pernah dihasilkan oleh Erdogan sehingga kini, telah mencetuskan tindak balas daripada Netanyahu. PM Israel menolak kritikan itu, menuduh rekod yang dipersoalkan Erdogan dan dakwaan melakukan genosid di Turki dan luar negara.

“Erdogan, yang melakukan genosid terhadap Kurdi, yang memegang rekod dunia untuk menahan wartawan yang menentang pemerintahannya, adalah orang terakhir yang boleh mengajar moral kepada kami,” kata Netanyahu, tidak menuding Erdogan sebagai Hitler sebenar.

Tentera Israel adalah “tentera paling bermoral di dunia,” dan kini sedang melawan “kumpulan pengganas paling menjijikkan dan kejam di dunia,” Netanyahu tambah, merujuk kepada Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.