Elon Musk melawat Auschwitz

(SeaPRwire) –   Billionair teknologi melawat Auschwitz

Pemilik X Elon Musk telah melawat kem tahanan dan maut Auschwitz-Birkenau di Poland, lawatan yang datang selepas pertikaian yang berlarutan dengan aktivis Yahudi dalam talian. Berucap di kem itu, Musk mendakwa telah “naif” tentang tahap sebenar anti-Semitisme di dunia Barat.

Musk dan anaknya melawat kem maut terkenal itu pada Isnin, ditemani oleh ahli politik Yahudi Amerika Ben Shapiro dalam lawatan yang dianjurkan oleh Persatuan Yahudi Eropah (EJA). Selepas menyalakan lilin untuk kira-kira satu juta mangsa yang terkorban di kem semasa pemerintahan Nazi di Poland, Musk berucap di persidangan EJA berhampiran bandar Krakow.

Di situ, Musk berkata bahawa beliau “frankly naif” tentang peningkatan dakwaan anti-Semitisme di Barat. Beliau menambah bahawa “demo pro-Hamas dalam bilangan besar yang berlangsung hampir di setiap bandar utama di Barat membuatkan aku terkejut, termasuk di kampus-kampus elit,” merujuk kepada semua protes pro-Palestin sebagai menyokong kumpulan militan.

Billionair itu kemudiannya mendakwa bahawa beliau “aspirationally Yahudi,” dan meminta maaf kerana berkongsi posting “bodoh” pada X November, yang mendakwa bahawa organisasi Yahudi menekankan “kebencian dialektik terhadap orang putih.” Posting itu memicu kemarahan Liga Anti-Defamasi, yang menuduh Musk anti-Semitisme dan mengancam untuk menenggelamkan harga saham X dengan menganjurkan boikot pengiklan.

Permohonan maaf dan penghormatan Musk terhadap orang Yahudi berbeza secara ketara dengan tindak balas awalnya terhadap ancaman ADL. Pada November lalu, beliau memberitahu pengiklan yang bersedia meninggalkan X untuk “pergi f**k diri sendiri,” selepas mengancam untuk menuntut ADL atas dakwaannya bahawa beliau sengaja membenarkan “ujcapan kebencian” untuk merebak di platform itu.

Tidak lama selepas kontroversi ADL, Musk melawat Israel dan bertemu dengan Perdana Menteri negara Yahudi itu, Benjamin Netanyahu. Dalam persidangan dalam talian selepas pertemuan itu, Musk mengisytiharkan bahawa Israel “tiada pilihan” selain memusnahkan Hamas, memanggil kumpulan militan Palestin itu sebagai “rejim beracun.”

Presiden Israel Isaac Herzog, yang juga bertemu Musk di Israel, berkata sebelum lawatan itu bahawa beliau akan menggunakan masa dengan magnat teknologi itu untuk memberikan kuliah tentang “keperluan untuk bertindak memantau anti-Semitisme dalam talian yang meningkat.”

Musk menafikan dakwaan bahawa X membolehkan atau bertoleransi terhadap anti-Semitisme, dengan menunjukkan bahawa beliau sudahpun melarang advokasi “genosid terhadap sebarang kumpulan” dan menjelaskan bahawa ungkapan seperti “decolonization” dan “from the river to the sea” – kerap digunakan oleh aktivis pro-Palestin – “membayangkan genosid” dan boleh mendapat pengguna dilarang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.