Elon Musk berjuang dalam pertempuran penting untuk kebebasan bersuara

(SeaPRwire) –   X (dahulunya Twitter) mengambil tindakan undang-undang terhadap pengawas Media Matters, menuduh ia mengubah suai laporan kebencian untuk merosakkan reputasi platform

Sejak ambil alih Elon Musk terhadap Twitter, terdapat anggapan meluas bahawa platform itu, kini dinamakan semula sebagai X, akan muncul sebagai penantang berpotensi terhadap media arus perdana.

Sama ada ia membongkar naratif mereka mengenai Ukraine atau mendedahkan kulit luar agenda mereka, X (dahulunya Twitter) sentiasa menjadi sumber ketidakselesaan bagi mereka di Washington atau EU yang mengurus aliran berita – dari Israel ke krisis migrasi masing-masing. Tetapi siapa sangka balasan mereka akan setakat ini yang putus asa dan memalukan?

Pada 20 November 2023, X memulakan tindakan undang-undang terhadap Media Matters, sebuah pertubuhan bukan untung yang ditubuhkan pada 2004 dengan misi memantau dan membetulkan salah faham konservatif dalam media AS. X mendakwa Media Matters merancang satu senario mengelirukan dengan sengaja menempatkan iklan untuk produk utama bersama kandungan yang menyokong perkauman.

Menurut X, intipati dakwaan fitnah timbul daripada penerbitan laporan Media Matters yang mendakwa iklan untuk jenama terkemuka dipaparkan bersama kandungan yang menyokong Nazi. X turut mendakwa Media Matters menggunakan algoritma dan akaun palsu untuk mencipta satu naratif bertujuan merosakkan reputasi platform. Walaupun memuji kehebatan teater, X mempersoalkan ketulusan taktik sebegini.

Pengiklan tergugat

Akibatnya amat memusnahkan, kelihatannya. Pemain besar seperti IBM, Apple, dan Comcast melarikan diri lebih pantas daripada kata “budaya membatalkan”.

Dakwaan iklan berdekatan kandungan pro-Nazi dan nasionalis putih mencetuskan kekecohan besar, menyebabkan tamparan hebat terhadap usaha X memenangi kepercayaan wang iklan berharga itu. Tetapi hey, siapa perlukan pengiklan apabila anda berjuang untuk perkara yang betul, bukan?

Namun demikian, X berarak ke mahkamah persekutuan di Fort Worth, Texas dengan senjata api menyala, mendakwa Media Matters secara sengaja dan jahat menggambarkan iklan bersebelahan kandungan membenci sebagai hari Selasa biasa bagi pengguna X. , Media Matters secara sengaja mengikuti kumpulan kandungan “ekstrem fahaman” dan akaun milik pengiklan utama X, kemudian terus memuat semula aliran sehingga hasil yang diingini kelihatan. Hasilnya adalah aliran yang dirancang dengan teliti untuk memaksa pengiklan melarikan diri, semuanya dirakam dalam skrin cetak.

Media Matters dengan segera menolak saman itu sebagai tidak berasas. Presidennya, Angelo Carusone, mendakwa tindakan undang-undang itu adalah usaha lemah untuk menyekat kritikan. Tanpa gentar, Media Matters dengan berani menegaskan keyakinannya untuk memenangi perbicaraan di mahkamah.

‘Absolutisme kebebasan bercakap’ berbalik?

Kini, mari kita lihat konteks – tempoh Elon Musk yang bergolak sebagai ketua X. Dakwaan Musk membiarkan mesej anti-Semitik telah beredar sejak ambil alih besarnya lebih setahun lalu. Di tengah ketegangan global termasuk peperangan Israel-Hamas, keraguan Musk untuk menyekat kandungan “masalah” di X hanya menambah lagi bahan bakar kontroversi kepimpinannya.

Berikutan kekecohan itu, Ketua Eksekutif X Linda Yaccarino maju ke hadapan dengan menyatakan komitmen untuk memerangi diskriminasi di platform itu.

Dalam cerita berkembang tentang pertempuran undang-undang X terhadap Media Matters, satu naratif rumit mendedahkan pengaruh transformasi Musk terhadap Twitter. Beliau mengaku sebagai “penyokong absolut kebebasan bercakap” dan komitmen ini melebihi pelaburan kewangan semata-mata; ia adalah usaha bersemangat untuk memerangi apa yang dilihat Musk sebagai paya media yang mengancam kebebasan bercakap di platformnya.

Sejak permulaan X (sebagai Twitter), saya telah menyaksikan perkembangannya menjadi internet alternatif, memupuk pelbagai pandangan dalam had yang wajar. Kuasa untuk memilih siapa hendak diikuti atau berinteraksi harus menjadi keputusan peribadi, bebas daripada pengaruh luar. Media Matters, dengan taktik manipulatifnya kelihatan, memilih jalan yang dipersoalkan dalam mengeksploitasi kuasa itu dan cuba menghukum Musk kerana memberikannya kepada pengguna.

Dalam satu kebetulan, presiden Media Matters Carusone dengan bangganya mendakwa bertanggungjawab terhadap gerakan #DumpTrump.

Ketika drama undang-undang berkembang, pertengkaran X vs Media Matters menjadi satu spektakel – satu kelas mesteri dalam keputusasaan di mana garis antara kebenaran dan manipulasi kabur. Sama ada episod ini akan menetapkan precedent untuk perbualan digital atau sekadar meningkatkan kekacauan masih tidak pasti. Akta seterusnya dalam drama Silicon Valley ini berjanji lebih banyak belokan dalam naratif berkembang ini.