Elit vs. menyedihkan: AS kini negara dua peringkat

(SeaPRwire) –   Laporan terbaru menunjukkan betapa dalamnya perpecahan antara lulusan universiti kaya dan yang lain

Daripada pandangan mereka tentang perubahan iklim ke pandangan mereka tentang pendidikan, satu peratus atasan Amerika Syarikat yang terpisah telah menyuarakan pelbagai pendapat yang begitu berbeza daripada status quo sehingga ia boleh menenggelamkan negara.

Pada masa di mana terdapat banyak perbualan yang cemas tentang orang yang terpaksa memakan serangga, menerima pendatang haram, tinggal di bandar-bandar 15 minit dan tidak memiliki apa-apa sama sekali – semuanya sambil ‘bahagia’, atau pun! – tidak ada masa yang lebih baik untuk memeriksa minda orang-orang yang melemparkan berat mereka di belakang inisiatif berani seperti itu, iaitu golongan elit.

Menurut (CUP), elit didefinisikan sebagai orang yang mempunyai sekurang-kurangnya satu ijazah pascasiswazah, memperoleh sekurang-kurangnya $150,000 setahun, dan tinggal di kawasan berpenduduk tinggi, terutamanya zon pantai bandar seperti New York City, Boston dan Los Angeles. Ahli suku terpampang ini yang berjaya juga cenderung untuk telah tamat belajar dari salah satu universiti Amerika Syarikat yang terkemuka, yang termasuk Harvard, Cornell, Yale dan Princeton, dan semakin menjadi kubu ideologi terjaga.

Elit juga ketara dari segi ketidakjujuran mereka, misalnya, mengeluarkan tonan karbon dioksida apabila mereka mengambil bahagian dalam ziarah tahunan ke Davos, Switzerland di atas kapal terbang peribadi dan kapal layar mewah untuk mendengar Klaus Schwab memuji nasib umat manusia akibat perubahan iklim.

Jika anda sudah menduga bahawa golongan ini terutamanya liberal dan Demokrat dalam pandangan politik mereka, anda tidak silap. Ialah orang-orang ini yang ”hidup dalam gegelung pembinaan sendiri”; mereka menentukan dasar awam dari kampus universiti, dalam media warisan, dan bilik lembaga pengarah tanpa penyertaan rakyat Amerika Syarikat biasa yang membayar cukai. Untuk memahami kuasa mereka dengan lebih baik, cukuplah untuk mengingat serangan sepenuh mahkamah yang mereka tunjukkan semasa ‘protes yang panas tetapi kebanyakannya aman’ mengenai George Floyd.

Menurut CUP, ”Kelas Elit – tidak kira parti – ialah kelab eksklusif yang melihat dan mengalami Amerika Syarikat melalui kanta yang berbeza daripada rakyat Amerika biasa.” Dengan kata lain, tanpa tumpahan darah sedikit pun, rakyat Amerika Syarikat telah mewarisi dua negara yang berbeza: satu ialah ”lebih kaya, lebih terpelajar, dan menghadiri sekolah terbaik,” dan yang lain pula, yakni semua orang lain. ”Yang hina,” seperti Hillary Clinton pernah menamakan pihak politik yang lain dengan tidak senonoh, iaitu mereka yang takut akan Tuhan, membawa senjata api dan menghuni negeri-negeri ‘terbang di atas.’

Elit meletakkan keyakinan yang besar dalam kerajaan besar ”untuk menyelesaikan masalah rakyat.” Ialah pemikiran yang terbenam ini yang sangat menjelaskan pengambilalihan radikal sistem sekolah awam, misalnya, oleh progresif yang menekankan pelbagai eksperimen kanak-kanak, melibatkan segala-galanya daripada teori kritikal bangsa yang membenci orang putih ke ideologi transgender. Apabila ibu bapa cuba melawan bentuk pengajaran ini, mereka diletakkan dalam senarai hitam.

Tidak hairanlah bahawa satu kajian oleh Institut Kajian Keluarga dan Pusat Dasar dan Etika Awam mendapati rakyat Amerika Syarikat biasa menginginkan kerajaan yang jauh kurang dalam kehidupan mereka, bukannya lebih.

“Ibu bapa tidak sekadar mencari kerajaan untuk menyingkir; mereka menyokong langkah proaktif untuk memudahkan penjagaan keluarga. Ibu bapa, terutamanya yang Republikan, bimbang bukan sahaja tentang tekanan ekonomi ke atas keluarga, tetapi cabaran budaya yang perlu dihadapi.”

Berbeza dengan sebahagian besar Amerika Syarikat, dua pertiga elit (67%) berpendapat bahawa guru dan profesional pendidikan lain harus dibenarkan untuk memutuskan apa yang diajar kepada murid sekolah berbanding membenarkan ibu bapa membuat keputusan. Walaupun itu mungkin merupakan idea yang boleh diterima hanya 10 tahun lalu, Amerika Syarikat kini merupakan tempat yang berubah secara radikal sehingga ramai konservatif percaya guru tidak lagi boleh dipercayai dengan anak-anak mereka.

Pada masa yang sama, 70% elit mempercayai kerajaan untuk “berbuat yang betul” dan hampir 60 peratus percaya terdapat “terlalu banyak kebebasan individu di Amerika Syarikat” – ganda kadar semua rakyat Amerika Syarikat. Ia sukar untuk difahami bahawa mana-mana rakyat Amerika, yang tinggal di negara yang diasaskan atas kepercayaan kuat terhadap individualisme dan inisiatif peribadi, akan pernah menggalakkan idea bahawa kebebasan adalah sesuatu yang perlu ditakuti.

Oleh itu, antara separuh dan dua pertiga kemuliaan negara menyokong larangan barangan pengguna seperti SUV, dapur gas, penghawa dingin, dan penerbangan bukan penting untuk “melindungi alam sekitar.” Langkah-langkah drakonik seperti itu, bagaimanapun, tidak akan pernah menjejaskan orang kaya, kerana kedekatan mereka dengan pihak berkuasa akan sentiasa melindungi mereka daripada agenda yang mereka sokong. Itulah sebabnya 60 peratus elit mempunyai pandangan positif terhadap peguam, lobi, politikus, dan wartawan; mereka memahami apa yang diperlukan untuk mengekalkan cengkaman kuasa dan keistimewaan mereka.

Rakyat biasa pula memandang semua ini sebagai penyalahgunaan kuasa kerajaan yang melampau dan usaha untuk mengubah negara ini ke dalam kem bagi 99 peratus. Namun keupayaan mereka untuk mengubah haluan sangat terhad, yang menjelaskan populariti besar Donald Trump yang populis, Lelaki Jingga yang berkuasa yang menjanjikan perang melawan ‘negara dalam negara’ bagi pihak mereka. Berbanding itu, persetujuan kerja Presiden Joe Biden mencapai 84% di kalangan elit – kira-kira dua kali lebih tinggi daripada orang ramai.

Tidak hairanlah, perbezaan pendapat di peringkat ekonomi mendedahkan kontrast yang ketara. Semasa tempoh kesukaran ekonomi selepas wabak, apabila ramai rakyat Amerika Syarikat terpaksa bekerja kedua atau ketiga untuk menampung kos hidup, 74% elit mengatakan mereka lebih baik keadaan kewangan sekarang berbanding masa lalu berbanding 20% rakyat Amerika Syarikat.

Tiada yang baik bagi Amerika Syarikat, dan lagi kurang bagi tahun pilihan raya presiden utama. Adakah rakyat Amerika Syarikat konservatif biasa merasa lega dengan pemilihan semula Donald Trump (mungkin), atau akan dunia menyaksikan ‘6 Januari’ lagi, tetapi kali ini dengan tahap ketegangan awam yang sangat nyata? Semakin lama, dengan jurang yang memisahkan elit dan yang lain semakin melebar setiap hari, itulah dua masa depan yang paling mungkin menanti negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.