Eksperimen Besar ‘COP28’: Apa Yang Berlaku Apabila Eksekutif Syarikat Minyak Fosil Diberi Tanggungjawab Mengatasi Perubahan Iklim

(SeaPRwire) –   Untuk merasakan rasa UEA, cuba minum kopi kapucino di Hotel Emirates Palace, Abu Dhabi. Pada kira-kira $25, ia adalah cawan kopi berkualiti, tetapi serbuk emas yang datang berserakan di atas adalah tarikan utamanya. Setiap perjalanan di Istana, salah satu hotel termahal yang pernah dibina, mengeluarkan kemewahan: marmar dari lantai ke siling, lebih daripada 1,000 keluli kristal, hiasan emas, dan pilihan restoran bintang Michelin di tapak.

Tepat di seberang jalan adalah sumber kekayaan yang luar biasa yang mencipta tempat ini, dan mengubah UEA dari kawasan gurun yang sunyi ke negara dengan KDNK per kapita (disesuaikan dengan kuasa beli) yang lebih tinggi daripada AS: Syarikat Minyak Negara Abu Dhabi, atau ADNOC. Berbanding hotel mewah, bangunan kaca langit adalah licin tetapi cekap, pejabat korporat, hampir auster. Pekerja dan pelawat memakai pakaian sederhana, mengikuti 13-muka surat panduan pakaian saya terima sebelum lawatan saya.

Saya pergi ke Abu Dhabi pada akhir Oktober, bukan untuk meminum kopi berhias emas, tetapi untuk menemubual Sultan Al Jaber, ahli ekonomi berpengetahuan tinggi yang bertukar kepada eksekutif tenaga boleh diperbaharui kepada Ketua Pegawai Eksekutif ADNOC, yang akan mengetuai persidangan iklim PBB yang akan diadakan di Dubai pada bulan Disember. Persidangan itu, dikenali sebagai COP28, datang ketika konsensus saintifik menuntut supaya kita memotong penggunaan bahan api fosil sekarang. Pada masa yang sama, wang terus mengalir ke bahan api fosil; lebih daripada $1 trilion dalam pembiayaan baru telah dilaburkan tahun ini sahaja, menurut Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA).

Al Jaber, sebagai ketua COP28 dan salah satu syarikat minyak dan gas terbesar di dunia, dibebankan dengan merekonsiliasi realiti itu. Duduk di bilik mesyuarat di Hotel Emirates Palace berpakaian thobe putih dan kasut sukan tradisional, beliau adalah sasaran kritikan dan simbol kemungkinan. “Penurunan berperingkat bahan api fosil adalah mustahil, ia penting,” katanya kepada saya. “Kita perlu menerima itu.” Pada masa yang sama, katanya, dunia belum bersedia untuk benar-benar menghentikan minyak dan gas. “Kita perlu menjadi realistik,” katanya. “Kita tidak boleh memutuskan hubungan dunia daripada sistem tenaga semasa sebelum kita membina sistem tenaga baru.”

Kebanyakan tahun, presiden COP memainkan peranan yang lebih bersifat fungsi, bergerak di antara negara anggota untuk mencari dasar asas iklim yang sama. Al Jaber telah mengambil pendekatan yang sangat berbeza. Beliau telah meluaskan jemputan kepada syarikat minyak dan gas dan memberi keutamaan kepada penyelesaian iklim sektor swasta. Menurut pandangan Al Jaber, kejayaan COP28, selain usaha menentang perubahan iklim secara umum, bergantung kepada penyertaan sektor swasta dan mengubah keadaan pasaran sebanyak proses perundingan politik. “Akan berlaku perubahan paradigma,” katanya. “Proses politik perlu disokong dengan modal swasta dan minda perniagaan.”

Kejayaan jauh dari pasti. “Minda perniagaan” mungkin tidak sepadan dengan rundingan diplomatik antara 200 negara. Dan syarikat-syarikat – terutamanya yang dalam perniagaan minyak dan gas – tidak mempunyai rekod yang baik dalam menepati komitmen iklim. Peserta kritikan dari Greenpeace ke ActionAid mengatakan Al Jaber hanyalah boneka untuk usaha berterusan industri bahan api fosil untuk menangguhkan agenda iklim global. Al Jaber mengatakan beliau berada dalam kedudukan unik untuk meredakan pelbagai kepentingan dalam perjuangan iklim.

Debat itu akan menentukan kejayaan puncak COP akan datang. Kita perlu memulakan pengurangan minyak dan gas sambil menguruskan keterusan ketergantungan sistem ekonomi kita kepada bahan api fosil. Al Jaber tidak salah bahawa itu memerlukan realisme bermata dingin, tetapi tiada yang tahu ke mana arah realisme versi beliau akan membawa. Di Abu Dhabi, saya duduk bersama beliau yang kini berkhidmat sebagai Penghantar Bumi Presiden Biden. Beliau telah menyokong Al Jaber sejak awal, tetapi mengakui kesukaran. “Ia mungkin berjaya atau tidak,” kata Kerry. “Mungkin ia adalah satu eksperimen untuk mempunyai entiti pengeluar minyak dan gas menjadi tuan rumah COP. Itulah persoalan besar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)