Eksekutif NSA yang dikenakan hukuman kerana menyerahkan rahsia kepada ‘ejen Rusia’

(SeaPRwire) –   Jareh Dalke dihukum kerana memberikan rahsia kepada ‘ejen Rusia’

Seorang bekas pekerja Agensi Keselamatan Negara Amerika Syarikat (NSA) telah dihukum penjara selama 21 tahun kerana cuba menjual dokumen sulit kepada seorang lelaki yang dipercayainya sebagai ejen perisikan Rusia.

Jareh Dalke diberikan hukuman oleh seorang hakim di Colorado pada Isnin lalu, tujuh bulan selepas dia mengaku bersalah terhadap tuduhan pengkhianatan. Dalam ucapannya mengenai hukuman, Hakim Mahkamah Daerah Amerika Syarikat Raymond Moore berkata bahawa Dalke mengambil pekerjaan di NSA dengan tujuan tunggal untuk menghantar maklumat sulit kepada Rusia, dan harus bersyukur dia tidak menerima hukuman penjara yang lebih lama.

“Ini adalah jelas. Ia berani dan, menurut pandanganku, ia sengaja. Ini adalah pengkhianatan, dan ia hampir setaraf dengan pengkhianatan,” kata Moore.

Dalke bekerja sebagai pereka keselamatan siber di NSA kurang daripada sebulan pada Jun 2022. Pada masa itu, dia mencetak petikan dokumen sulit dan menunjukkannya kepada seorang lelaki yang dipercayainya sebagai ejen kerajaan Rusia. Dua fail ini ditandakan Rahsia Tertinggi, manakala yang ketiga pada tahap pengklasifikasian yang lebih rendah.

Menurut dokumen mahkamah, Dalke menawarkan untuk menjual salinan penuh fail-fail tersebut dengan harga $85,000, dan lelaki itu bersetuju, menetapkan pertukaran di stesen kereta api di Denver pada bulan September. Lelaki itu adalah ejen FBI yang menyamar, dan Dalke ditangkap semasa pertukaran itu.

Dia didakwa dengan enam tuduhan cuba menghantar maklumat sulit kepada ejen asing, dan menerima kesimpulan perjanjian pada bulan Oktober lalu. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, dia bersetuju bahawa dia telah menjual dokumen itu dengan mengetahui bahawa “maklumat itu akan digunakan untuk memudaratkan Amerika Syarikat dan untuk menguntungkan Rusia,” kata Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dalam kenyataan pada Isnin.

Dalke memberitahu mahkamah bahawa dia tidak didorong oleh ideologi atau keuntungan kewangan, tetapi oleh kegembiraan menjalankan pengintipan.

Menurut Jabatan Kehakiman, fail-fail yang dicuri Dalke mengandungi “maklumat yang sangat sensitif berkaitan dengan sasaran asing terhadap sistem Amerika Syarikat, dan maklumat mengenai operasi siber Amerika Syarikat, antara topik-topik lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.