E.U. Mencapai Persetujuan Untuk Mengurangkan Pelepasan Gas Metana Yang Sangat Pencemar Dari Sektor Tenaga

A view of a methane digester at the New Hope Dairy in Galt, California, on Nov. 23, 2016. E.U. negotiators reached a deal on Nov. 15, 2023, to reduce highly polluting methane gas emissions from the energy sector across the 27-nation bloc.

(SeaPRwire) –   (BRUSSELS) — Pembuat undang-undang Kesatuan Eropah mencapai persetujuan pada hari Rabu untuk mengurangkan pelepasan metana yang sangat mencemar dari sektor tenaga di seluruh blok 27 negara.

Menurut pakar, salah satu penyebab utama pelepasan metana adalah pelepasan gas metana — kedua hanya kepada karbon dioksida. Gas ini juga menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Kebanyakan pelepasan berasal dari sektor tenaga, pertanian dan sisa.

Di bawah perjanjian sementara yang diumumkan hanya beberapa minggu sebelum , industri gas fosil, minyak dan arang batu akan dipaksa “mengukur, memantau, melaporkan dan mengesahkan pelepasan metana mereka mengikut piawaian pemantauan tertinggi, dan mengambil tindakan untuk mengurangkannya,” kata Suruhanjaya Eropah, tangan eksekutif EU.

Persetujuan itu perlu diluluskan secara rasmi oleh kedua-dua Parlimen Eropah dan Majlis, yang mewakili negara-negara anggota, sebelum undang-undang baru berkuatkuasa.

Ini berlaku ketika China dan Amerika Syarikat menjanjikan untuk mempercepat usaha mereka untuk menangani perubahan iklim sebelum mesyuarat penting Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai isu ini, dengan membuat komitmen untuk mengambil langkah untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau selain karbon dioksida.

Amerika Syarikat, EU dan negara-negara lain sebelum ini berkomitmen untuk mengurangkan pelepasan metana secara keseluruhan di seluruh dunia sebanyak 30% menjelang 2030.

Suruhanjaya berkata kompromi itu memerlukan pengendali untuk melaporkan tentang pengiraan dan pengukuran pelepasan metana pada tahap sumber, dan memaksa syarikat minyak dan gas untuk mengesan dan memperbaiki kebocoran metana di tanah EU. Ia juga melarang pelepasan rutin dan pembakaran, yang melepaskan metana ke atmosfera, dan mengehadkan pelepasan dari lombong arang batu secara terma dari 2027, dengan syarat yang lebih ketat diperkenalkan selepas 2031.

“Ia memerlukan syarikat dalam sektor minyak, gas dan arang batu untuk menjalankan inventori aset tertutup, tidak aktif, berhenti dan ditinggalkan, seperti sumur dan lombong, untuk memantau pelepasan mereka dan mengambil langkah untuk mengurangkan pelepasan ini seawal mungkin,” tambah Suruhanjaya.

Peraturan Metana EU untuk sektor tenaga adalah sebahagian daripada apa yang disebut yang berusaha untuk menubuhkan sasaran iklim dan kepelbagaian alam sekitar paling ambisius di dunia.

Oleh kerana EU mengimport kuantiti besar minyak, gas dan arang batu, perjanjian itu juga memerlukan kontrak import baru dari 2027 hanya boleh disegel “jika kewajiban pemantauan, pelaporan dan pengesahan yang sama dikenakan oleh pengeksport seperti yang dikenakan kepada pengeluar EU,” kata Suruhanjaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)