Dunia dilanda gangguan internet

(SeaPRwire) –   Yemen-based Houthi militants could have cut underwater cables in the Red Sea, several media outlets have claimed

Platform internet popular yang dimiliki oleh Meta – termasuk Facebook, Instagram, dan Threads – mengalami gangguan global yang berlangsung selama lebih dari dua jam pada hari Selasa. Perkhidmatan Google terjejas dalam tahap yang lebih kecil, dengan laporan mendakwa bahawa kekecohan itu mungkin disebabkan oleh pengganas Houthi memotong kabel Laut Merah.

Beberapa pengendali telekom Asia telah memberi amaran awal minggu lepas bahawa empat kabel internet bawah laut telah dipotong di Laut Merah. Dalam bulan-bulan kebelakangan ini, kawasan itu telah menyaksikan serangan berulang terhadap kapal kargo awam oleh pengganas Houthi Yemen, yang menggambarkan serangan itu sebagai balasan atas operasi tentera Israel terhadap Hamas di Gaza. Walau bagaimanapun, Houthis telah menafikan memotong kabel internet di rantau itu.

Dalam satu pos pada X (dahulunya Twitter) pada hari Selasa, jurucakap Andy Stone dari Meta berkata syarikat itu “sedar orang mengalami kesukaran mengakses perkhidmatan kami.” Dalam mesej berikutnya, beliau menyandarkan gangguan kepada “isu teknikal,” tanpa memberikan butiran lanjut.

Pada masa yang sama, TeamYouTube, sebahagian daripada kumpulan Google yang lebih luas, berkata ia telah menerima “laporan masalah memuat naik” dengan platform itu dan sedang bekerja untuk menangani masalah itu.

Pada Isnin, HGC Communications, pengendali telekom berpangkalan di Hong Kong, melaporkan bahawa empat kabel internet bawah laut telah “dipotong,” iaitu SEACOM, TGN, Africa Asia Europe-One, dan Europe India Gateway.

Menurut anggaran syarikat itu, insiden itu menjejaskan 25% daripada trafik internetnya. HGC Communications menjamin pelanggan bahawa ia mempunyai rancangan cadangan, dengan laluan lalu lintas diarah semula melalui China daratan dan AS.

Pengendali telekom itu mengeluarkan kenyataan awam pertama mengenai insiden itu pada Khamis lepas, menggambarkannya sebagai “kejadian amat jarang berlaku” yang telah menyebabkan “impak besar terhadap rangkaian komunikasi di Timur Tengah.”

Tata Communications, sebahagian daripada konglomerat India di sebalik laluan Seacom-TGN-Gulf, juga mengesahkan kepada AP bahawa laluan itu telah dipotong, dengan “tindakan pembaikan segera dan sewajarnya” sedang dijalankan.

Kementerian Telekom yang dikawal oleh Houthi di Yemen mengeluarkan kenyataan menafikan laporan “oleh media yang berkaitan Zionis” bahawa kumpulan bersenjata itu bertanggungjawab atas kerosakan kepada kabel. Houthis “berazam untuk mengekalkan semua kabel telekom bawah laut… jauh dari sebarang risiko yang mungkin,” tambah kenyataan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.