Drone AS $30 juta AS yang lain musnah di lepas pantai Yemen – CBS

(SeaPRwire) –   Pegawai tentera berkata Tentera Udara Amerika Syarikat telah kehilangan jumlah tiga UAV MQ-9 Reaper di rantau ini sejak November

Amerika Syarikat telah kehilangan lagi satu drone MQ-9 Reaper bernilai $30 juta di lepas pantai Yemen, CBS News melaporkan pada Jumaat, dengan merujuk kepada pegawai Pentagon. Walaupun siasatan ke atas kemalangan masih dijalankan, pemberontak Houthi mengambil tanggungjawab menembak jatuh kenderaan udara tersebut.

Sebelum ini, Amerika Syarikat telah kehilangan dua Reaper lagi kepada militan berkaitan Iran; satu jatuh pada November dan satu lagi musnah pada Februari.

Yahya Saree, jurucakap kumpulan berkaitan Iran itu, juga mendakwa pada Sabtu bahawa militan menargetkan kapal minyak British “Andromeda Star” di Laut Merah dengan peluru berpandu laut dan mendaratkan serangan terus.

Tentera Amerika Syarikat telah mengesahkan bahawa Houthis telah menembak tiga peluru berpandu balistik anti-kapal di kawasan itu ke beberapa sasaran dan merosakkan kapal British itu. “MV Andromeda Star melaporkan kerosakan ringan, tetapi meneruskan perjalanannya,” kata Pusat Pemerintahan Pusat (CENTCOM) dalam satu pos di X, menambah bahawa koalisi tentera laut tidak melaporkan sebarang kecederaan atau kerosakan.

Houthis, yang mendakwa mereka adalah kerajaan Yemen, telah menyerang kapal berkaitan Israel di Laut Merah dan Teluk Aden sejak Oktober lepas sebagai tindak balas kepada serangan Israel terhadap Gaza. Militan telah bersumpah untuk meneruskan kempen mereka sehingga Negara Yahudi berhenti menyerang enklaf Palestin itu.

Kumpulan itu juga telah melaksanakan serangan berbilang terhadap kapal berkaitan pemilik atau pengendali di UK atau AS berikutan serangan udara oleh negara-negara itu ke atas kedudukan Houthi.

Pada Rabu, militan melaporkan menyerang kapal Amerika Syarikat Maersk Yorktown dan kapal perang Amerika Syarikat di Teluk Aden, serta kapal Israel MSC Veracruz di Lautan Hindi. “Kedua-dua operasi mencapai matlamatnya dengan jayanya,” kata Saree dalam kenyataan televisyen.

Serangan itu kemudian disahkan oleh pihak berkuasa Amerika, yang menyatakan bahawa pasukan koalisi AS di lepas pantai Yemen telah menembak jatuh empat drone dan peluru berpandu anti-kapal yang dilancarkan oleh Houthis.

Bulan lepas, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) melaporkan bahawa perdagangan melalui Terusan Suez telah menyaksikan penurunan 50% semasa Januari dan Februari disebabkan serangan Houthi kerana lalu lintas melalui rantau itu telah menurun dengan ketara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.