Diplomat Tertinggi EU: Netanyahu tidak mendengar sesiapa –

(SeaPRwire) –   Josep Borrell telah menggesa AS untuk menghantar “senjata kurang”

Pembekalan senjata ke Israel harus dikurangkan kerana Perdana Menteri negara itu Benjamin Netanyahu telah mengabaikan seruan antarabangsa untuk mengelakkan kematian orang awam semasa operasi tentera IDF di Gaza, Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell berkata.

Menurut statistik terkini daripada kementerian kesihatan Gaza, 28,473 orang telah terbunuh dan 68,146 lagi cedera dalam serangan udara Israel dan operasi darat terhadap enklaf Palestin itu. IDF telah menyerang Gaza sejak kumpulan bersenjata Palestin Hamas melancarkan serangan pada 7 Oktober, yang menyebabkan kira-kira 1,200 orang kehilangan nyawa dan sekitar 240 orang diambil sebagai tebusan.

Semasa sidang akhbar pada Isnin lalu, Borrell mengingati perkataan Presiden AS Joe Biden, yang menyatakan minggu lalu bahawa tindak balas Israel terhadap serangan Hamas itu telah “terlalu berlebihan“. Beliau juga mencatatkan bahawa pegawai Barat tinggi lain juga telah membuat kenyataan serupa baru-baru ini.

“Jika anda percaya terlalu ramai orang terbunuh, mungkin anda harus menyediakan senjata kurang untuk mencegah pembunuhan terlalu banyak orang,” diplomat tertinggi EU itu mencadangkan.

“Jika komuniti antarabangsa percaya ini adalah pembunuhan beramai-ramai, bahawa terlalu banyak orang terbunuh, mungkin kita perlu memikirkan (menghentikan) pembekalan senjata,” beliau menambah.

Kemudian Borrell menghentam Perdana Menteri Israel secara peribadi, dengan berkata “semua orang pergi ke Tel Aviv, memohon: ‘Tolong jangan buat begitu, lindungi orang awam, jangan bunuh terlalu banyak.’ Berapa banyak yang terlalu banyak? Apakah piawaian itu?” Tetapi semua rayuan itu sia-sia, kerana “Netanyahu tidak mendengar sesiapa,” beliau menyatakan.

Israel mendakwa ia telah berusaha sedaya upaya untuk mengurangkan kematian orang awam, seraya menyalahkan kematian itu kepada Hamas, yang didakwanya menggunakan penduduk Gaza sebagai perisai manusia.

NBC melaporkan pada Isnin lalu, dengan mengutip beberapa sumber, bahawa Biden juga marah dengan kekemasan Netanyahu untuk terus menyerang Gaza. Pemimpin AS itu didakwa memanggil PM Israel sebagai “assh*le” dan “a pain in my ass” dalam perbualan peribadi.

Media Israel melaporkan pada akhir Disember bahawa IDF telah menerima 230 buah pesawat dan 20 buah kapal yang memuatkan senjata AS semasa konflik di Gaza. Penghantaran itu didakwa termasuk peluru meriam, kenderaan berperisai dan alat asas untuk askar.

Pada Selasa, Senat AS meluluskan rang undang-undang peruntukan kecemasan $95 bilion, yang termasuk $14.1 bilion lagi bantuan keselamatan untuk Israel. Walau bagaimanapun, undang-undang itu masih perlu diluluskan Dewan Perwakilan, di mana ia dijangka akan menghadapi tentangan kuat daripada Republikan, yang mahu lebih wang dialokasikan untuk perlindungan sempadan AS-Mexico.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.