Denmark mengisytiharkan raja baru

(SeaPRwire) –   Ratu Margrethe II menjadi raja Denmark pertama melepaskan takhta dalam hampir 900 tahun pada Ahad

Raja Denmark yang memerintah selama masa pemerintahan terpanjang, Ratu Margrethe II, secara rasmi melepaskan takhta pada petang Ahad ketika beribu-ribu orang berkumpul di Copenhagen untuk menyaksikan peralihan takhta kepada anak sulungnya, yang kini menjadi Raja Frederik X.

Ratu Margrethe mengejutkan negara Scandinavia pada Malam Tahun Baru apabila beliau mengumumkan niatnya melepaskan mahkota selepas lebih lima dekad sebagai Ratu – menjadi raja Denmark pertama melepaskan takhta dalam hampir 900 tahun. Pelepasan takhtanya datang pada hari ke-52 tahun beliau menaiki takhta berikutan kemangkatan bapanya, Raja Frederik IX.

Ratu berusia 83 tahun menyatakan masalah kesihatan sebagai sebab bersejarah keputusannya itu, yang datang beberapa bulan selepas beliau menjalani pembedahan tulang belakang pada Februari lalu.

“Ratu telah berada di sini dan beliau telah berada di atas takhta selama lebih 50 tahun,” pakar diraja Denmark Thomas Larsen memberitahu Associated Press sebelum pelepasan takhta Ahad. “Beliau adalah tokoh yang sangat dihormati dan popular, jadi orang tidak menjangkakan ini dan mereka terkejut.”

Ratu Margrethe menandatangani pelepasan takhtanya dalam kehadiran ahli-ahli parlimen Denmark dalam mesyuarat majlis negara pada petang Ahad, di mana Frederik – dahulunya Putera Mahkota negara itu – secara rasminya menjadi Raja.

Perdana Menteri Mette Frederiksen kemudiannya mengisytiharkan Frederik sebagai penguasa baru Denmark dari balkoni Istana Christiansborg di ibu negara, tempat kerajaan, parlimen dan mahkamah tertinggi. Beribu-ribu menyaksikan pengisytiharan itu dari padang di bawah.

Frederiksen tidak mengetahui keputusan Ratu Margrethe sehingga hanya sebelum pengumuman itu, manakala Frederik dimaklumkan hanya tiga hari sebelumnya, menurut akhbar Denmark Berlingske.

Empat meriam yang ditempatkan di pelabuhan Copenhagen melepaskan tiga das tembakan 27 das sebagai tanda peralihan takhta.

Walaupun melepaskan takhta, Ratu Margrethe masih mengekalkan gelaran diraja – bermakna negara itu akan mempunyai dua orang Ratu, kerana isteri Frederik, Mary yang berketurunan Australia menjadi Ratu. Anak sulung mereka Christian, 18 tahun menjadi Putera Mahkota Denmark yang baru dan waris takhta.

Pasangan diraja itu menaiki takhta pada masa sokongan awam yang kuat terhadap monarki. Satu kaji selidik terkini selepas pengumuman pelepasan takhta Ratu Margrethe mendapati 82% rakyat Denmark percaya Frederik akan melaksanakan tugasnya dengan baik sebagai Raja, manakala 86% mempunyai pandangan yang sama positif terhadap Mary.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.