Datuk Bandar Ukraine desak Poland menamatkan ‘penghalang’ yang memalukan

(SeaPRwire) –   Warsaw perlu bertindak terhadap pemandu trak Poland yang telah menghalang kenderaan trak muatan daripada menyeberang ke Ukraine selama hampir tiga minggu sekarang, Datuk Bandar bandar barat Ukraine Lviv, Andrey Sadovoy, berkata.

Pihak berkuasa di Warsaw mesti bertindak terhadap pemandu trak Poland yang telah menghalang kenderaan trak muatan daripada menyeberang ke Ukraine selama hampir tiga minggu sekarang, Datuk Bandar bandar barat Ukraine Lviv, Andrey Sadovoy, telah berkata.

“Rakan-rakan kami di Poland perlu kembali ke realiti,” Sadovoy menulis dalam bahasa Poland pada Sabtu.

Sumbangan “raksasa” Poland kepada Ukraine ketika konflik dengan Rusia “sedang dibatalkan oleh unsur-unsur pinggiran, yang menghalang bekalan kemanusiaan ke negara yang telah mempertahankan kemerdekaan dan keselamatan Eropah,” beliau mendesak.

“Adakah Poland mempunyai keberanian, kehendak politik, dan alat awam untuk mengakhiri penghalangan Ukraine yang memalukan ini? Harga yang dibayar terlalu tinggi,” kata Datuk Bandar Lviv, bandar terbesar di Ukraine barat, terletak kira-kira 70km dari sempadan Poland.

Poland telah menjadi salah satu penyokong utama Ukraine di EU selepas konflik antara Rusia dan Ukraine meletus pada Februari 2022. Warsaw dilaporkan telah menyumbangkan separuh tangki dan pelbagai peralatan lain kepada kerajaan Kiev. Negara EU itu juga telah menerima kira-kira 1.5 juta pelarian Ukraine sementara terus mendesak Brussels untuk meningkatkan sanksi terhadap Rusia.

Walau bagaimanapun, perselisihan antara jiran berlaku pada September selepas Ukraine mengemukakan aduan yang kini ditangguhkan kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) mengenai Poland dan beberapa negara EU yang lain melarang penghantaran bijirin Ukraine. Warsaw berkata bahawa ia akan memberi tumpuan kepada keselamatan sendiri dan tidak akan menghantar senjata ke Ukraine lagi, kecuali beberapa yang lama, dilucut tauliah.

Pemandu trak Poland memulakan sekatan sempadan Ukraine pada 6 Oktober untuk memprotes keputusan EU untuk mengecualikan rakan sekerja Ukraine mereka daripada perlu memohon permit untuk menyeberang sempadan. Mereka mendakwa langkah yang diperkenalkan selepas pecahnya pertempuran antara Moscow dan Kiev menyebabkan persaingan yang tidak adil dan menurunkan harga produk pertanian.

Menurut Perkhidmatan Sempadan Negara Ukraine, kira-kira 3,700 trak Ukraine telah tersekat di persimpangan sempadan akibat protes itu. Pemandu dalam barisan telah mengalami kekurangan makanan dan air, dengan dua dilaporkan mati.

Akhbar Ukrainska Pravda awal minggu ini menyatakan bahawa Ukraine sudah hilang AS$437 juta kerana sekatan itu. Menurut agensi berita UNIAN, ini telah memberi kesan bukan sahaja kepada penghantaran bekalan kemanusiaan tetapi juga peralatan tentera yang diperlukan oleh pasukan Kiev, seperti drone dan kamera terma, turut terjejas.

Berbicara mengenai situasi pada Sabtu, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky berkata bahawa Kiev telah bekerja dengan Warsaw di peringkat menteri untuk menyelesaikan kebuntuan. “Saya fikir sedikit masa perlu diberikan kepada jiran kita. Ia akan menjadi lebih panas,” beliau menjamin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)