Cina Menyokong Sanksi Nuklear Terhadap Korea Utara—Cina Juga Membantu Korea Utara Menyeludupinya

China North Korea Sanctions

WASHINGTON – Orang tengah dari China mencuci hasil kecurian hacker dari Korea Utara – ahli IT mahir dan pekerja asing – untuk mencari kerja di luar negara. Sebuah galeri seni di Beijing bahkan berbangga tentang artis Korea Utara bekerja 12 jam sehari di kompleks yang sangat dipantau, menghasilkan lukisan visi idilik tentang kehidupan di bawah komunisme yang terjual beribu-ribu dolar setiap satu.

Itulah sebahagian daripada apa yang pihak berkuasa antarabangsa katakan sebagai bukti gunung yang semakin meningkat menunjukkan Beijing membantu Korea Utara yang kurang wang mengelak sanksi antarabangsa yang direka untuk menghalang program senjata nuklear Pyongyang, menurut kajian Terbitan Persatuan A.P. terhadap laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, rekod mahkamah dan temu bual pakar.

“Ia menakjubkan,” kata Aaron Arnold, bekas ahli panel PBB mengenai Korea Utara dan pakar sanksi di Institut Kerja Sama Diraja, mengenai hubungan antara China dan pengelakan sanksi. “Pada titik ini, sangat sukar untuk mengatakan ia tidak sengaja.”

China mempunyai hubungan rumit dengan Pyongyang sejak Perang Korea 1950-53. Walaupun tidak selesa dengan ancaman nuklear di pintu depan, China tidak mahu kerajaan jirannya runtuh, menurut pakar. China melihat Korea Utara sebagai penampan terhadap AS, yang mengekalkan kehadiran tentera yang besar di Korea Selatan.

Beijing telah lama mengekalkan bahawa ia menguatkuasakan sanksi yang disokong sejak Korea Utara memulakan ujian senjata nuklear dan membantah dengan kuat sebarang andaian sebaliknya. “China telah sepenuhnya dan ketat melaksanakan resolusi Majlis Keselamatan PBB,” kata duta China dalam surat kepada PBB, menambah bahawa negaranya telah “menanggung kerugian besar” dalam melakukannya.

Tetapi dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Beijing telah cuba melemahkan sanksi itu sendiri dan tahun lepas menggunakan veto terhadap sekatan baru terhadap Pyongyang selepas ia menjalankan ujian nuklear.

Musim panas ini, seorang pegawai kanan parti pemerintah China memberikan contoh terang tentang ketidakjelasan Beijing terhadap sanksi apabila berdiri bertepuk tangan di sebelah Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un semasa upacara tentera di Pyongyang. Bergerak di hadapan kedua-dua lelaki itu ialah trak membawa peluru berpandu berupaya nuklear dan senjata lain yang tidak sepatutnya dimiliki oleh rejim itu.

Mereka disertai oleh menteri pertahanan Rusia, sebagai sebahagian daripada usaha baru Kremlin, yang berjuang dalam pencerobohan Ukraine, untuk menguatkan hubungan dengan Korea Utara. AS menuduh Korea Utara membekalkan peluru meriam dan roket kepada Rusia, manakala bukti baru menunjukkan pejuang Hamas kemungkinan besar menembak senjata Korea Utara semasa serangan 7 Oktober ke atas Israel.

Tetapi sementara Rusia dan beberapa negara lain dituduh membantu Korea Utara mengelak sanksi, tiada yang lebih produktif daripada China, menurut rekod mahkamah dan laporan antarabangsa.

“China melanggar sanksi Korea Utara yang dipungutsuarakan dan mengatakan ia tidak akan berfungsi kerana ia takut ia akan berfungsi. Dan juga mengatakan ia tidak melanggarnya” kata Joshua Stanton, penganjur hak asasi manusia dan peguam yang membantu menulis undang-undang sanksi AS terhadap Korea Utara.

Kajian Terbitan Persatuan A.P. mendapati majoriti orang yang diletakkan pada senarai sanksi kerajaan AS berkaitan Korea Utara dalam tahun-tahun kebelakangan ini mempunyai kaitan dengan China. Ramai daripada mereka adalah warga Korea Utara bekerja untuk syarikat perantaraan didakwa China manakala yang lain adalah warganegara China yang pihak berkuasa AS menuduh mencuci wang atau memperoleh bahan senjata untuk Korea Utara.

Selain sanksi, pendakwaan jenayah AS terhadap individu atau entiti membantu rejim Korea Utara sering mempunyai kaitan dengan China.

Ini terutamanya benar bagi kes berkaitan hacker canggih Korea Utara, yang pakar percaya telah mencuri lebih AS$3 bilion mata wang digital dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Kemajuan itu telah bertepatan dengan pertumbuhan pesat program peluru berpandu dan senjata negara itu.

Satu dakwaan yang difailkan awal tahun ini mendakwa seorang perantara China membantu mencuci mata wang kripto yang dicuri oleh hacker utama rejim itu ke dolar AS. Dan kes serupa difailkan pada 2020 menuduh dua broker Cina mencuci lebih AS$100 juta mata wang digital yang dicuri oleh Korea Utara.

Broker “over-the-counter” sebegini membenarkan hacker Korea Utara mengelak peraturan mengenal pelanggan yang mengawal bank-bank dan pertukaran kewangan lain.

Korea Utara bergantung sangat kepada sistem kewangan China dan syarikat-syarikat China untuk memperoleh teknologi dan barangan yang dilarang, serta untuk memperoleh dolar AS dan akses ke sistem kewangan global, menurut rekod.

“Bank-bank kurang teliti kerana kerajaan China tidak menekan mereka,” kata bekas pegawai kanan Kementerian Kewangan AS Anthony Ruggiero.

Korea Utara mengimport lebih AS$250,000 bernilai oksida aluminium, yang boleh digunakan dalam pemprosesan bahan api senjata nuklear, daripada sebuah syarikat China pada 2015, menurut rekod kastam dikutip dalam laporan think tank. Peguam AS telah mendakwa syarikat itu menyumbang bahagian besar daripada perdagangan keseluruhan antara Korea Utara dan China; pelanggannya termasuk Kementerian Perdagangan kerajaan China, yang sedang bidaan untuk projek Korea Utara.

Imej daripada upacara tentera Korea Utara menunjukkan pelancar peluru berpandu nuklearnya diangkut pada pengangkut diperbuat daripada relung trak berat China. China memberitahu panel pakar PBB bahawa Korea Utara telah berjanji akan menggunakan trak itu untuk memindahkan kayu.

China secara kerap mengabaikan timbunan foto satelit dan data pelacakan kapal yang disusun oleh panel pakar PBB menunjukkan kapal berbendera China berlabuh dengan kapal Korea Utara dan memindahkan barangan. Kapal Korea Utara dilarang oleh sanksi PBB daripada mengambil bahagian dalam pemindahan kapal ke kapal, yang sering dilakukan untuk menyorok aliran barangan yang dilarang seperti eksport arang batu dan import minyak.

AS dan demokrasi terkemuka lain menghantar surat musim panas ini kepada China mengatakan mereka “kecewa” bahawa foto satelit terus menunjukkan kapal kargo yang didakwa telah didokumenkan melanggar sanksi beroperasi di pelabuhan dan perairan wilayah China.

“Masyarakat antarabangsa mengawasi komitmen China untuk menghormati kewajipan PBB,” amaran surat itu.

China menolak dapatan sebegini, kerap mengatakan bahawa siasatan sendiri tidak mendedahkan sebarang bukti salah laku, tanpa memberikan sebarang maklumat atau penjelasan alternatif.

Beijing berkata tahun lepas ia tidak dapat memberikan rekod pelabuhan panggilan China untuk beberapa kapal Korea Utara kerana panel pakar PBB tidak memberikan nombor IMO kapal, pengenalpastian unik dilukis pada kapal besar. Nombor ini boleh dicari dengan mudah menggunakan nama kapal.

Eric Penton-Voak, bekas penyelaras panel pakar PBB, berkata alasan sebegini adalah lucu mengingat kuasa pengawasan besar China dan menunjukkan kehinaan parti pemerintah komunis terhadap penguatkuasaan sanksi yang dipersetujui.

“Ia hanya berpegang pada sebarang ranting” untuk mengelak memberikan jawapan, katanya.