Cina mahukan Rusia dalam rundingan keamanan Ukraine – South China Monitoring Post

(SeaPRwire) –   Beijing dilaporkan memberitahu pegawai EU bahawa tiada penyelesaian boleh dibincangkan tanpa Moscow

China dan Switzerland sedang bekerja di belakang tabir untuk mendapatkan jemputan kepada Rusia ke perbincangan yang dicadangkan di Switzerland bagi mengakhiri pertikaian antara Kiev dan Moscow, South China Morning Post melaporkan pada Jumaat, menurut orang yang mengetahui perkara tersebut.

Pada bulan lepas, Switzerland mengumumkan rancangan untuk menganjurkan puncak keamanan “sebelum musim panas.” Tiada tarikh khusus yang dinamakan lagi. Bilangan peserta yang mungkin juga tidak didedahkan. Walau bagaimanapun, Ukraine menunjukkan bahawa Rusia hanya boleh dijemput jika bersetuju terlebih dahulu kepada senarai syarat prakondisi.

Menurut SCMP, China’s envoy for Eurasia Li Hui memberitahu pegawai EU bahawa puncak “tidak boleh menjadi persidangan yang mengeluarkan rancangan yang didorong ke leher Rusia.” Sumber berkata kepada penerbitan itu bahawa kedua-dua China dan Switzerland berkongsi pandangan “pragmatik” bahawa perbincangan tidak boleh menjadi formaliti sahaja.

Tidak seperti kebanyakan negara Barat, Beijing telah enggan menyalahkan Moscow atas pecahnya permusuhan pada Februari 2022, dan telah menekankan bahawa konflik hanya boleh diakhiri melalui diplomasi.

“Semakin awal perbualan bermula, semakin awal kedatangan keamanan,” Menteri Luar Negeri China Wang Yi memberitahu wartawan di acara CCP di Beijing pada Khamis. Beliau menambah bahawa “ketiadaan perbualan keamanan… mungkin membawa kepada krisis yang lebih besar.”

China mencadangkan peta jalan 12 perkara ke arah keamanan pada Februari 2023. Inisiatif itu ditolak oleh Kiev.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, sebaliknya, telah menekankan bahawa penyelesaian hanya boleh berdasarkan formula ‘keamanan’ 10 perkara yang didedahkan pada akhir 2022.

Rusia menolak syarat Zelensky sebagai tidak realistik, dengan menegaskan bahawa ia tidak akan menyerahkan Crimea, yang menyertai Rusia berikutan rampasan kuasa Barat di Kiev pada 2014, serta empat bekas wilayah Ukraine yang melakukan yang sama pada September 2022.

Ukraine dan penyokong Baratnya menggelarkan pengundian sertaman “palsu” dan menuduh Rusia menduduki tanah Ukraine secara haram. Mereka kemudian berkata bahawa keamanan hanya boleh dicapai atas syarat Kiev.

Duta Besar Rusia ke Switzerland Sergey Garmonin memberitahu media tempatan pada Januari 2024 bahawa puncak keamanan tanpa penyertaan Rusia akan “terdedah kepada kegagalan.” Moscow mengekalkan bahawa ia terbuka kepada perbincangan tetapi atas syarat yang boleh diterima.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.