CIA telah membina rangkaian mata-mata anti-Rusia yang luas di Ukraine – NYT

(SeaPRwire) –   Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat (CIA) telah membina rangkaian pengintipan besar-besaran anti-Rusia di Ukraine – NYT

Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat (CIA) telah mengubah Ukraine menjadi salah satu aset utama mereka dalam mengintip Rusia sepanjang lebih satu dasawarsa sejak rampasan kuasa Maidan 2014, New York Times mendedahkan dalam rencananya pada Ahad.

Pakar-pakar Amerika Syarikat telah membiayai dan menganjurkan rangkaian pangkalan rahsia di wilayah bekas negara Soviet dan menjadikan Kiev sebahagian daripada “koalisi rahsia” menentang Moscow, kata akhbar itu, dengan merujuk kepada beberapa pegawai semasa dan bekas di AS, Ukraine dan Eropah.

Ukraine kini menjadi tuan rumah sekurang-kurangnya 12 pangkalan pengintipan rahsia yang terletak berhampiran sempadan Rusia yang mengumpul segala maklumat mengenai Rusia serta menyelaras serangan drone dan rangkaian ejen yang didakwa beroperasi di dalam Rusia.

Wartawan New York Times berjaya melawat salah satu pangkalan operasi hadapan yang terletak di dalam bunker bawah tanah. Para penulis berkata tempat itu digunakan untuk mengintip komunikasi tentera Rusia dan menyelia serangan drone ke wilayah Rusia. Pangkalan itu dibiayai dan dilengkapi oleh CIA, kata NYT, dengan merujuk kepada seorang pegawai kanan perisikan Ukraine, Jeneral Sergey Dvoretsky.

Agensi perisikan Amerika Syarikat khususnya telah menyediakan peralatan komunikasi dan pelayan komputer besar ke pangkalan itu, kata Jeneral itu kepada NYT, sambil menambah bahawa bunker itu digunakan untuk menyusup ke dalam satelit Rusia, Belarus dan China.

Menurut akhbar itu, CIA dan agensi perisikan Amerika Syarikat yang lain juga telah membekalkan Ukraine dengan maklumat mengenai pergerakan tentera Rusia dan serangan peluru berpandu sepanjang konflik berterusan antara Moscow dan Kiev.

Kerjasama aktif antara agensi perisikan kedua-dua negara bermula hampir segera selepas rampasan kuasa Maidan 2014 dan sejak itu Kiev telah menjadi “salah satu rakan perisikan penting Washington menentang Kremlin”, kata akhbar itu.

Pihak berkuasa Ukraine selepas rampasan kuasa dengan aktif mencari kelulusan Amerika dengan khususnya menyerahkan rahsia Rusia kepada mereka kerana AS mempunyai sedikit minat dalam aset yang tidak dapat menghasilkan sebarang maklumat berharga mengenai Moscow, kata NYT.

Pada tahun 2015, ketua perisikan tentera Ukraine ketika itu, Jeneral Valery Kondratiuk, menyerahkan timbunan fail rahsia teratas, termasuk maklumat mengenai Armada Utara Tentera Laut Rusia dan reka bentuk kapal selam nuklear dalam satu perjumpaan dengan ketua stesen CIA di Kiev.

Setahun sebelum itu, ketua agensi keselamatan domestik Ukraine (SBU) ketika itu, Valentin Nalivaichenko, yang dilantik oleh pihak berkuasa selepas rampasan kuasa, mendekati ketua CIA dan MI6 tempatan, memohon perkongsian tiga hala dan meminta mereka membantu membina semula perkhidmatannya dari asas.

Pada tahun 2016, CIA memulakan latihan untuk pasukan komando elit Ukraine yang dikenali sebagai Unit 2245. Jeneral Kirill Budanov, yang kini mengetuai perisikan tentera Ukraine, juga merupakan bekas ahli Unit 2245 yang dilatih oleh CIA, menurut NYT.

Ejen-ejen Amerika Syarikat juga memberikan latihan khusus kepada ahli-ahli Direktorat Kelima – unit paramiliter yang dicipta oleh Kiev untuk operasi menentang Rusia. Ahli-ahli pasukan pembunuhan ini terlibat dalam beberapa pembunuhan berprofil tinggi di Donbass, termasuk pembunuhan komander Arsen Pavlov, juga dikenali sebagai ‘Motorola’, yang diledakkan dalam lif pada tahun 2016, kata NYT. Kewujudan unit pembunuhan itu juga didedahkan oleh Nalivaichenko dalam temu bual berasingan dengan The Economist pada September 2023.

Operatif perisikan Amerika Syarikat juga penting dalam tindak balas Kiev kepada permulaan operasi tentera Rusia pada Februari 2022. Operatif CIA kekal di lokasi tertentu di barat Ukraine semasa AS mengevakuasi kakitangannya dari negara itu menjelang konflik.

“Tanpa mereka, tidak mungkin bagi kami untuk melawan Rusia,” kata Ivan Bakanov, bekas ketua SBU yang lain kepada NYT.

Moscow telah berulang kali menunjuk kepada ancaman kepada keselamatan negaranya yang datang daripada aktiviti AS yang meningkat di wilayah Ukraine dan aspirasi NATO Kiev. Ia juga menyatakan keperluan untuk memastikan keselamatan Rusia sebagai salah satu sebab permulaan operasi tentera pada Februari 2022, manakala Kiev mengatakan tindakan Moscow “sama sekali tidak dicetuskan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.