China menolak dakwaan campur tangan pilihan raya AS

(SeaPRwire) –   Beijing menolak tuduhan campur tangan pilihan raya AS

Kementerian Luar Negeri China telah menepis dakwaan Setiausaha Negara AS Antony Blinken bahawa ia campur tangan dalam pilihan raya Amerika, menuduh Blinken dengan “paranoid dan memburu bayang-bayang”.

Selepas pulang dari lawatan ke China pada Jumaat, Blinken memberitahu CNN bahawa kerajaan AS telah melihat cubaan oleh Beijing untuk memanipulasi pilihan raya AS. “Kami telah melihat, secara umum, bukti cubaan untuk mempengaruhi dan boleh dikatakan campur tangan. Dan kami mahu memastikan ia dipotong secepat mungkin,” katanya kepada juruhebah Kylie Atwood.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri China Lin Jian menolak dakwaan ini pada sidang akhbar Isnin. “Tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara lain adalah prinsip asas untuk diplomasi China,” kata Lin kepada wartawan.

“Pilihan raya presiden AS adalah hal ehwal dalaman AS,” beliau teruskan. “Kami tidak pernah mempunyai sebarang minat dan tidak akan campur tangan dengan apa jua cara dalam pilihan raya. Walau bagaimanapun, kami menolak tegas sesiapa membuat isu tentang China dan menjejaskan kepentingan China untuk tujuan pilihan raya.”

“AS perlu berhenti berparanoid dan memburu bayang-bayang, berhenti melemparkan lumpur kepada China untuk mengalih perhatian dan menyalahkan orang lain, dan menyumbang kepada hubungan China-AS yang stabil dan kesejahteraan dua negara kita,” Lin menyimpulkan.

Politik Amerika sering menuduh negara asing campur tangan dalam pilihan raya AS, dengan dakwaan yang kini dibuktikan salah bahawa Rusia campur tangan untuk membantu Donald Trump merampas kepresidenan pada 2016 melingkarkan ke dalam operasi pengintipan terhadap kempen Trump dan siasatan bertahun-tahun oleh FBI dan pendakwa khas Robert Mueller.

Trump dan Presiden Joe Biden telah menuduh China campur tangan serupa, dengan Biden menekan Presiden China Xi Jinping mengenai isu itu semasa pertemuan di San Francisco pada November. Menurut CNN, Xi telah berjanji kepada Biden bahawa China tidak akan campur tangan dalam pilihan raya presiden tahun ini.

Mata-mata AS menegaskan bahawa janji Xi adalah kosong. Dalam penilaian ancaman yang diterbitkan pada Februari, Pejabat Pengarah Kebangsaan Intelijen mendakwa bahawa operatif China bertujuan “untuk menabur syak wasangka tentang kepimpinan AS, menggugat demokrasi, dan meluaskan pengaruh Beijing” melalui operasi maklumat dan campur tangan pilihan raya yang mungkin.

“Walaupun Beijing menetapkan had pada aktiviti ini, individu yang tidak di bawah penyeliaan langsungnya mungkin akan cuba melakukan aktiviti pengaruh pilihan raya yang mereka anggap selari dengan matlamat Beijing,” dokumen itu menyatakan.

Menurut Menteri Luar Negeri China Wang Yi, dakwaan sedemikian berakar umbi dalam ketidakselamat AS terhadap kebangkitan ekonomi dan ketenteraan China. Menunjuk ke arah sanksi dan sekatan perdagangan Washington, Wang berkata pada Mac bahawa “kaedah menindas China sentiasa diperbaharui.”

“Cabaran bagi Amerika Syarikat datang dari dirinya sendiri, bukan dari China. Jika Amerika Syarikat terobsesi dengan menindas China, akhirnya ia akan mendatangkan mudarat kepada dirinya sendiri,” kata Wang kepada wartawan di Beijing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.