China menjadi lebih agresif – Setiausaha Luar Negeri UK

(SeaPRwire) –   David Cameron percaya bahawa sikap Beijing semakin buruk sejak beliau berkhidmat sebagai perdana menteri

Setiausaha Luar Negeri British David Cameron mendakwa bahawa China telah menjadi lebih “agresif dan berani” dalam tahun-tahun sejak beliau memimpin kerajaan UK dan cuba membina hubungan yang hangat dengan Beijing.

Berucap di hadapan Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri UK pada Selasa, Cameron, yang menjadi perdana menteri dari 2010 hingga 2016, berkata bahawa walaupun terdapat banyak insentif bagi UK untuk membangunkan hubungan perniagaan dengan China dalam dekad yang lalu, “banyak yang berubah” sejak itu.

Ahli diplomat itu menunjuk kepada dakwaan China menindas orang Uyghur di wilayah Xinjiang, yang dinafikan Beijing, serta dasar-dasarnya di Hong Kong dan “diplomasi pahlawan serigala” sebagai beberapa contoh utama sikap agresif dan beraninya negara itu.

Walaubagaimanapun, Cameron menekankan bahawa ia masih penting untuk berhubung dengan Beijing mengenai pelbagai isu dasar kerana China mewakili “lima persepuluh manusia.”

“Kita tidak akan dapat menyelesaikan isu perubahan iklim tanpa berbual dengan Cina. Kita tidak akan dapat menetapkan peraturan jalan bagi AI tanpa sekurang-kurangnya berhubung dengan Cina,” kata Cameron, menegaskan bahawa beliau percaya ini adalah dasar luar negara yang harus diikuti UK.

Sementara itu, China melaporkan pada Isnin bahawa ia telah menahan ketua sebuah syarikat perundingan luar negara atas dakwaan mengumpul data sensitif mengenai negara Asia itu bagi pihak Perkhidmatan Perisikan Rahsia British MI6.

Kementerian Keselamatan Negara Beijing menuduh agensi perisikan UK itu menggaji seorang lelaki bernama Huang Moumou, yang didakwanya direkrut oleh MI6 pada 2015. Katanya lelaki itu telah diarahkan untuk pergi ke China bagi mengumpul rahsia negara dan mengenal pasti kakitangan untuk “mencetuskan pemberontakan.” Kementerian itu menambah bahawa London telah memberikan latihan perisikan kepada Huang di UK dan tempat-tempat lain, serta peralatan perisikan khas.

UK sehingga kini tidak memberi komen mengenai insiden itu.

Walau bagaimanapun, pada Oktober, Perkhidmatan Keselamatan British MI5 memberi amaran mengenai skala “epik” pengintipan Cina, dengan mendakwa lebih 20,000 orang di UK pernah dihampiri oleh ejen-ejen yang cuba memperoleh pelbagai rahsia.

China secara konsisten menafikan bahawa ia terlibat dalam pengintipan terhadap AS dan UK.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.