China menguji kapal terbang pengangkut generasi seterusnya

(SeaPRwire) –   Kapal terbang generasi baharu China diuji

Tentera laut China pada Rabu melancarkan ujian laut kapal terbang pengangkut ketiga dan paling maju mereka, menurut laporan media negara. Ujian ini menandakan peringkat akhir sebelum kapal terbang itu digunakan.

Dengan berat tempatan 80,000 tan metrik, Fujian jauh lebih besar daripada kapal pengangkut aktif Tentera Pembebasan Rakyat Tentera Laut (PLAN) yang lain, Shandong 66,000 tan dan Liaoning 60,000 tan. Hanya Tentera Laut Amerika Syarikat mengendalikan kapal pengangkut pesawat yang lebih besar daripada Fujian.

Kapal itu mempunyai dek penerbangan penuh panjang dengan sistem pelancaran jet catapult maju yang akan membolehkannya melancarkan kapal terbang yang lebih besar dan berat daripada Shandong dan Liaoning.

Ujian akhir bermula hampir dua tahun selepas kapal pengangkut pesawat sepenuhnya direka bentuk dan dibina tempatan itu pertama kali dipamerkan pada Jun 2022, dan datang pada masa ketegangan meningkat di Laut China Selatan.

Ujian laut bertujuan untuk menilai “kebolehpercayaan dan kestabilan sistem penggerak dan kuasa elektrik kapal pengangkut,” menurut tentera laut China. Kapal itu dinamakan antara “peralatan tentera utama” Beijing sedang kembangkan.

Pakar menyatakan keupayaan Fujian melancarkan kapal terbang besar membawa beban lebih tinggi lebih jauh akan memberikan julat pertempuran lebih besar daripada pendahulunya di armada China, memberikan keupayaan tentera laut negara itu untuk beroperasi di laut dalam.

“Ujian laut ini menandakan langkah utama pertama China dalam membangunkan keupayaan untuk memproyeksikan kuasa udara laut ke kawasan laut dalam,” bekas kapten Tentera Laut Amerika Syarikat dan bekas pengarah operasi Pusat Maklumat Bersama Komando Pasifik Amerika Syarikat, Carl Schuster, berkata kepada CNN.

“Ujian laut Fujian mewakili tonggak penting untuk PLAN, menandakan kemasukannya ke kelab kecil tentera laut berupaya kapal terbang,” tegas John Bradford, felo Projek Kuasa China di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa (CSIS).

Kapal pengangkut pesawat dijangka memasuki perkhidmatan pada akhir tahun depan atau pada 2026. Apabila ia menyertai armada PLAN, Fujian akan menjadi “simbol paling kelihatan kuasa tentera laut China yang berkembang,” menurut Brian Hart, felo Projek Kuasa China di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa (CSIS).

Kini, China mempunyai tentera laut terbesar di dunia (dalam bilangan kapal dan jumlah isipadu), dengan lebih daripada 340 kapal perang dan meningkat.

Pengumuman kapal pengangkut keempat untuk armada China mungkin segera, komisaris politik PLAN Yuan Huazhi berkata pada bulan Mac, seperti yang dikutip oleh Global Times.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.