China mempunyai menteri pertahanan baharu

(SeaPRwire) –   Laksamana Dong Jun telah berkhidmat sebagai panglima tentera laut negara sejak 2021

Kerajaan China telah melantik panglima tentera lautnya sebagai menteri pertahanan. Pergerakan itu datang selepas pemegang jawatan sebelumnya dipecat pada akhir Oktober berikutan laporan terlibat dalam skandal rasuah.

Pada Jumaat, Jawatankuasa Tetap Majlis Rakyat Negara – badan kekal parlimen negara – telah membuat beberapa keputusan peribadi, termasuk perlantikan Laksamana Dong Jun sebagai menteri pertahanan negara. Lelaki berusia 62 tahun itu telah menaiki tangga pangkat Tentera Laut China selama bertahun-tahun, menjadi ketuanya pada 2021.

Sebelum mengambil alih kepimpinan tentera laut, Dong telah berkhidmat sebagai timbalan panglima Teater Selatan, yang bertanggungjawab terhadap operasi di Laut China Selatan, arena yang dipenuhi ketegangan antara Beijing dan Washington atas Taiwan, pulau berdaulat yang dituntut China sebagai sebahagian daripada wilayah berdaulatnya.

Hubungan antara China dan AS semakin merenggang tahun ini selepas Washington meluluskan jualan senjata asing kepada Taipei, dan apabila beberapa pegawai AS, termasuk bekas Speaker Dewan Rakyat Nancy Pelosi, melawat pulau itu. Beijing telah menggelar tindakan itu sebagai penyusupan kedaulatan China dan cubaan mengganggu kestabilan serantau.

Perlantikan Dong datang selepas Beijing memecat bekas ketua pertahanan Li Shangfu pada akhir Oktober tanpa memberikan sebarang penjelasan awam untuk pemecatan itu. Sebelum itu, beliau tidak dilihat di awam sejak Ogos, memantik spekulasi media Barat. Pada September, bagaimanapun, Reuters melaporkan, dengan mengutip beberapa sumber, bahawa Li sedang disiasat atas dakwaan rasuah semasa perolehan peralatan tentera.

Li juga disenaraikan dalam senarai sanksi AS pada 2018 atas dakwaan peranannya dalam pembelian peralatan Rusia, yang menurut Financial Times, merupakan sebab utama ketidakupayaannya untuk mengambil bahagian secara langsung dalam rundingan pegawai pertahanan AS. Berbeza dengan Li, Dong Jun tidak diketahui tertakluk kepada sekatan sedemikian.

Sementara itu, walaupun hubungan AS-China tegang, Presiden AS Joe Biden dan Xi Jinping bersetuju semasa KTT Asia Pasifik (APEC) bulan lepas untuk menyambung semula hubungan tentera tinggi antara kedua-dua negara. Akibatnya, ketua Bersama Ketua Turus Charles Brown telah berbincang dengan rakan sejawatnya Liu Zhenli minggu lepas untuk membincangkan “beberapa isu keselamatan global dan serantau,” menurut Pentagon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.