China hendak meluaskan jalannya di sekeliling cabaran geopolitik

(SeaPRwire) –   Sebuah terusan yang dibiayai Beijing akan mengurangkan ketergantungan serantau terhadap Vietnam, sebuah negara komunis dan saingan tradisional

China dan Vietnam, dua jiran Komunis dengan warisan revolusi bersama, wujud dalam keadaan ketegangan strategik. Mereka bukan musuh, dan mempunyai hubungan perdagangan yang signifikan, tetapi bukan juga kawan.

Ini kerana nasionalisme Vietnam memandang Beijing dengan curiga yang berasaskan secara sejarah, dengan warisan untuk mengekalkan kemerdekaannya terhadap dinasti China purba. Apabila China bangkit semula, perasaan ini di Hanoi meningkat, terutamanya dengan peperangan Sino-Vietnam 1978 dan tuntutan wilayah tumpang tindih di Laut China Selatan, dikenali sebagai Laut Timur oleh Vietnam.

Begitu juga, China berwaspada terhadap idea Vietnam mungkin bersekutu dengan kuasa asing sebagai sebahagian daripada koalisi mengandung terhadapnya, dirinya sebagai penghasut konflik. Walaupun kedua-dua negara tidak kini dalam keadaan permusuhan dan telah bekerja untuk meningkatkan hubungan bilateral di tengah-tengah titik kuat pertentangan ini, curiga bersama ini kekal, yang menyebabkan mereka terus mengimbangi antara satu sama lain secara halus, walaupun mereka bekerjasama dalam sesetengah projek, dalam persaingan tidak terucap.

Apabila Vietnam menimbang timbangan, China juga meluaskan pilihan strategiknya. Di luar kontroversi Laut China Selatan/Laut Timur, Beijing berusaha menawan dua negara Asia Tenggara yang secara tradisinya bergantung kepada dan dipengaruhi oleh Vietnam: Laos dan Kemboja. Disebabkan realiti geografi, Vietnam mempunyai kelebihan terhadap negara-negara ini, kerana ia secara efektif ”membungkus dirinya” di sepanjang pantai timur Asia Tenggara. Ini menyebabkan Laos terkurung darat, manakala Kemboja hanya mempunyai sebahagian kecil pantai. Ini bermakna bahawa, untuk kebanyakan niat dan tujuan, Vietnam telah menjadi laluan bekalan dan titik akses utama ke laut bagi kedua-dua negara.

Kedua-dua negara ini menyesali dikuasai oleh Vietnam dan, akibatnya, terdapat perjuangan pengaruh berdekad-dekad antara Beijing dan Hanoi ke atas mereka, termasuk sokongan Beijing pada tahun 1970-an untuk rejim Khmer Rouge di Kemboja. Walau bagaimanapun, apabila China bangkit, keseimbangan kuasa segera berpaling ke kepentingannya sendiri, kerana ia telah membuka sumber dan projek yang mengubah geografi wilayah ini melalui inisiatif Jalur dan Landasan (BRI). Sebagai sebahagian daripada BRI, China pertama memberi Laos, yang terkurung darat, laluan hidup baru dengan

Dibuka pada 2021, laluan kereta api berkelajuan tinggi dan komersial ini, dan lebuh raya bersebelahan, menghubungkan ibu negara Laos Vientiane dengan China, bermakna negara itu tidak perlu bergantung kepada Vietnam untuk mengakses pelabuhan. Ini membolehkan Laos tidak sahaja mengeksport barangan ke China tetapi juga menjadi perantara antara China dan Thailand, dengan lebih banyak landasan kereta api untuk membentuk laluan lengkap antara Beijing dan Bangkok sedang dalam pelaksanaan. Laluan kereta api China-Laos adalah perubahan strategik, tetapi lebih penting daripada itu adalah terusan baru.

Terusan ini adalah laluan air mega yang dibiayai dan dikontrak China yang akan merentasi lebih 110 batu (180 km) dari Sungai Mekong di Phnom Penh ke laut, dengan pembinaan dijadualkan bermula tahun ini. Dengan membina terusan ini, Kemboja kini dapat mengelakkan Delta Mekong, yang berada di wilayah Vietnam dan seterusnya mengubah bandar raya ibukotanya menjadi pelabuhan terus. Terusan ini memperkukuh Kemboja yang disokong China dan menyerlahkan Vietnam, melemahkan cengkamannya ke atas jiran. Kemboja dengan ini diubah suai, dari bawahan sejarah kepada Hanoi kepada pesaing komersial. Tidak hairanlah .

Apabila semua ini dipandang secara keseluruhan, China secara efektif memperkukuh Laos dan Kemboja atas kos Vietnam. Ini juga merupakan sebahagian daripada strategi Beijing menggunakan BRI untuk mengintegrasikan pedalaman benua dan menubuhkan laluan perdagangan yang mengelakkan perairan yang dipertikai di Laut China Selatan, yang AS dan sekutunya militerkan. Jadi, bagaimana Hanoi bertindak balas kepada perkembangan ini? Jawapannya adalah, dengan anehnya, dengan mengintegrasikan diri dengan China lebih jauh untuk bersaing lebih lanjut dengan perdagangan dari China. Seperti pepatah, jika tidak dapat mengalahkan mereka, sertai mereka!” Pada 11 April, Vietnam mengumumkan yang akan menghubungkan bandar-bandar utaranya dengan wilayah Yunnan dan Guanxi di China. Mengapa? Supaya Vietnam dapat terus mempromosikan dirinya sebagai destinasi luar negara terdekat dan utama bagi syarikat, pembekal dan barangan China, supaya ia sendiri boleh menjadi kuasa industri berikutnya. Dengan demikian, untuk terus mempunyai kelebihan dan memastikan ketergantungan China kepada Vietnam, melekatkan diri kepada kejayaan China dan dengan itu memastikan perdagangan China keluar ke pelabuhan Asia Tenggara tidak akan diserap oleh apa yang muncul di Kemboja.

Sama ada cara itu, apa yang ditunjukkan ini ialah persaingan antara Beijing dan Hanoi adalah kompleks dan saling kait, tetapi jauh dari permusuhan. Kedua-dua negara mempunyai objektif yang berbeza dan berkonflik, tetapi juga banyak yang serasi, di mana ia memberi manfaat kepada kedua-dua pihak untuk mengekalkan status quo yang mesra. Hanoi takut kehadiran China muncul di sekelilingnya, termasuk mengambil jiran-jirannya, yang menyebabkannya berpaling semula kepada Musuh Lama” AS, walaupun pada masa yang sama ia terpaksa mengakui Beijing tidak boleh diabaikan dan ia terus mendapat manfaat dengan berada dalam permainan China. Vietnam perlu makan di meja sambil memastikan ia bukanlah menu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.