China akan ‘uji air’ mengenai kedamaian Ukraine – SCMP

(SeaPRwire) –   Duta khas China untuk Eurasia kini sedang dalam perjalanan dari Moscow ke Kiev melalui EU

Wakil khas China untuk hal ehwal Eurasia, Li Hui, dijangka akan mempromosikan rundingan damai Ukraine semasa lawatannya ke Eropah, South China Morning Post melaporkan pada Selasa, dengan merujuk kepada sumber.

Menurut laporan itu, diplomat itu, yang dijadualkan akan melakukan perjalanan dari Rusia ke Ukraine melalui empat ibu negara EU, akan “menguji air” sama ada suasana di rantau ini lebih menyokong penyelesaian politik konflik, yang telah dipromosikan oleh China sejak tahun lalu.

“China percaya bahawa landskap geopolitik sedang berubah, dan bahawa rundingan damai yang dipanggil adalah lebih mungkin,” kata Yuri Poita, ketua Ukrainian Center for Army, Conversion and Disarmament Studies think tank, kepada akhbar itu.

Beliau menyatakan bahawa Li mungkin akan mengemukakan idea China sebagai pengantara dalam rundingan antara Kiev dan Moscow sekali lagi, tetapi katanya dia meragui sama ada ini akan diterima dengan baik kerana hubungan perdagangan rapat China dengan Rusia.

Walau bagaimanapun, menurut Vita Golod dari Ukrainian Association of Sinologists, pihak berkuasa di Kiev mungkin akan lebih terbuka untuk membenarkan Beijing mengambil peranan pengantaraan “kerana China adalah satu-satunya negara yang disambut dengan baik di Moscow dan Kiev pada masa yang sama.”

Pegawai-pegawai EU kini lebih cenderung untuk menerima usaha China disebabkan pengaruhnya yang semakin meningkat di kalangan negara-negara membangun di Hemisfera Selatan, menurut laporan itu.

“Jika China terlibat dalam rundingan seperti yang diadakan di yang lebih ditujukan kepada Hemisfera Selatan, ini juga seperti mengesahkan kedudukan Kiev di kalangan negara-negara yang tidak sepenuhnya berpihak kepada Barat,” tambah Jakub Jakobowski, timbalan ketua pusat kajian Eastern Studies di Poland.

Presiden China Xi Jinping mengemukakan rancangan 12 perkara untuk mengakhiri pertikaian di Ukraine pada bulan Februari tahun lalu. Beliau memanggil gencatan senjata dan rundingan damai, serta menghentikan sanksi anti-Rusia. Pegawai-pegawai Barat menolak cadangan itu, dengan menyatakan ia hanya akan menguntungkan Rusia. Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg mendakwa pada masa itu bahawa China tidak mempunyai banyak “kredibiliti” berhubung isu ini kerana telah enggan mengecam Rusia atas serangan ke atas Ukraine.

Presiden Rusia Vladimir Putin kemudian berkata rancangan Xi “selari dengan pendekatan Rusia” dan boleh diambil sebagai asas untuk perjanjian damai dengan Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.