Calon mana yang akan berada di pentas untuk perdebatan republikan ketiga?

Second Republican Primary Debate Held At Ronald Reagan Presidential Library

Satu tahun sebelum pilihan raya 2024, medan calon GOP semakin mengecil, dan bilangan peluang calon akan membuat kesan kepada peringkat kebangsaan juga semakin berkurangan.

Setakat ini, lima calon kelihatan layak untuk debat republikan presiden ketiga, yang dijadualkan pada Rabu, 8 November jam 8 malam ET di Miami, berbanding tujuh yang layak untuk yang terakhir.

Ketiadaan paling ketara akan menjadi bekas Naib Presiden Mike Pence, yang menarik diri daripada perlumbaan lewat bulan lalu. Pence kini mencari untuk menyokong calon lain dalam cubaan untuk menghalang bekas Presiden Donald Trump, yang kemenangan primernya kelihatan semakin mustahil.

Jurucakap kempen Trump berkata pada September bahawa Trump tidak akan menghadiri debat ketiga, dengan pasukannya menyeru RNC untuk membatalkan semua debat masa depan. Bekas presiden dijadualkan berceramah di Hialeah, FL berhampiran pada malam Rabu, di mana pasukannya akan mempunyai bilik putar untuk menentang apa yang mungkin dikatakan tentangnya di debat, mengikut satu siaran akhbar terbaru.

Untuk layak bagi debat ketiga, Jawatankuasa Kebangsaan Republikan memerlukan calon untuk menerima derma daripada 70,000 individu, termasuk sekurang-kurangnya 200 derma daripada sekurang-kurangnya 20 negeri yang berbeza. Mereka juga perlu mendapat sokongan 4% dalam dua kajian kebangsaan yang layak atau dalam campuran kajian kebangsaan dan awal negeri yang diadakan selepas 1 September, dan mereka perlu menandatangani ikrar setia yang bersetuju untuk menyokong siapa sahaja yang akhirnya dinamakan oleh parti. Mereka mempunyai masa sehingga Isnin, 6 Nov untuk memenuhi keperluan tersebut.

Berikut ialah lima calon yang mengatakan mereka telah layak setakat ini:

Ron DeSantis

Akhir-akhir ini, Gabenor Florida ini mendapati dirinya berdebat dengan bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley, yang telah menyamai beliau dalam beberapa kajian. Khususnya, DeSantis telah mendakwa bahawa beliau lebih tegas terhadap China dan menghentam komen Haley tentang Gaza. Serangan itu mencadangkan bahawa statusnya sebagai pilihan alternatif Trump yang paling berdaya maju tidak lagi kukuh. Selepas memenangi pilihan raya semula secara menyakinkan 20 mata di negeri Sunshine tahun lalu, Desantis, 45, terus menghadapi serangan kritikan untuk segala-galanya daripada memeluk isu-isu perang budaya kanan hingga pilihannya tentang kasut. Satu lagi tamparan, salah seorang senator negerinya, Rick Scott, baru-baru ini menyokong Trump.

Nikki Haley

Prestasi Haley dalam dua debat terakhir telah melancarkannya ke tempat kedua dalam beberapa kajian. Penderma kini memberinya pandangan kedua, terutamanya kerana latar belakangnya dalam bidang dasar luar negeri sebagai Duta Besar ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Bagi sesetengah pembiaya dan operator Republikan, perang di Israel telah menekankan pengalaman Haley. Tambahan pula, ramai melihat Haley, 51, sebagai calon yang bilangan Republikan yang signifikan boleh bersepakat terhadap Trump—Post and Courier Charleston baru-baru ini menyeru untuk itu—dan satu yang boleh memenangi sokongan moderat dalam pilihan raya umum.

Vivek Ramaswamy

Walaupun tiba di pentas kebangsaan dengan hebat dan bercampur aduk dengan lawan-lawannya semasa dua debat sebelumnya, Ramaswamy tidak banyak kemajuan dalam kajian. Musim gugur ini, usahawan berusia 38 tahun itu terus mengambil pendirian kontroversi dalam parti, misalnya dengan mencadangkan bahawa AS harus mengurangkan sokongannya terhadap Israel dan bahawa negara itu harus meletakkan kepala pemimpin Hamas di tiang. Beliau juga terus berdebat dengan Demokrat, seperti yang dilakukannya dalam debat terbaru dengan Ahli Kongres India Amerika Rep. Ro Khanna dari California. Tetapi kempennya kini juga menggunakan kaedah tradisional untuk menjangkau pengundi, termasuk beli iklan berjuta-juta dolar di Iowa dan New Hampshire. Walaupun beliau bermain-main dengan melompat dari debat ketiga disebabkan kebimbangan tentang peraturan RNC, kempennya mengumumkan beliau telah memutuskan untuk hadir selepas semua.

Chris Christie

Walaupun Trump kelihatan semakin dominan, bekas Gabenor New Jersey Chris Christie terus merangka tawarannya dalam penentangan terhadap bekas Presiden. Beliau baru-baru ini meramalkan bahawa Trump akan disabitkan dalam salah satu kes yang sedang dihadapinya. Bagi dirinya pula, Christie, 61, kurang mendapat sokongan dalam kebanyakan kajian kebangsaan, tetapi kerap berada di tempat keempat di New Hampshire, di mana beliau telah memfokuskan banyak usaha.

Tim Scott

Senator Tim Scott dari South Carolina masih di luar kumpulan teratas calon, walaupun reputasinya disukai rakan sejawat dan penderma GOP. Kempennya baru-baru ini menyusun semula sumbernya di Iowa, sebuah negeri yang dilihatnya penting untuk tawarannya. Berlari dengan mesej optimisme dan kepercayaan terhadap Amerika, Scott, 58, kurang mendapat momentum dalam debat sebelumnya, di mana beliau terutamanya mengelak konflik dengan calon lain.

Yang Masih Boleh Layak

Kempen Gabenor North Dakota Doug Burgum telah mengumumkan beliau telah memenuhi keperluan derma untuk debat. Prestasinya yang terbaik dalam kajian awam terkini kelihatan 3%.

Peluang jauh lebih lama adalah bekas Gabenor Arkansas Asa Hutchinson, yang tidak muncul di pentas debat kedua dan terpaksa menggantikan pengurus kempennya minggu ini. Tiada kajian kebangsaan awam menemui sokongannya melebihi 1% dalam bulan-bulan terakhir.